Connect with us

Opinió

Generalització, estupidesa i racisme

Generalització, estupidesa i racisme

…no és bo generalitzar, un costum que cada cop està més de moda

L’altre dia vaig sortir a comprar -algun cop s’ha de fer, quin remei- i vaig anar a una carnisseria de Felanitx on havia vist que tenien les cuixes de pollastre en oferta (en aquests temps que correm hem de tenir esment als doblers). Mai no havia estat a aquella botiga i resultà que era regentada per magrebins, hi havia dos joves, però jo només vaig parlar amb un, el que em va atendre. Cal dir que la botiga era neta i em va semblar, tot i que no som expert, que complia totes les normes específiques per a aquest tipus d’establiments. Tot d’una que vaig entrar vaig saludar amb un «bon dia» i em van respondre amb la mateixa salutació. A partir de llavors, la conversa va rajar en català a la manera de Felanitx, amb accent magrebí per part del botiguer i amb un punt entre Binifarda i Sa Creu Nova per part meva, així i tot ens vam entendre sense cap emperò i he de dir que em vaig sentir més ben tractat que a moltes botigues regentades per espanyols.

No valoram els individus com a tals, ho feim a partir d’uns clixés estereotipats que tendeixen a classificar la gent com a membres d’uns col·lectius definits per ètnies, nacionalitats, llengua, color de la pell, creences religioses…

Algú em dirà que aquest cas és una excepció: tal volta, però no és únic, i em serveix com a exemple de què no és bo generalitzar, un costum que cada cop està més de moda. Un costum que quan es refereix a col·lectius humans esdevé la base del racisme i de la xenofòbia. No valoram els individus com a tals, ho feim a partir d’uns clixés estereotipats que tendeixen a classificar la gent com a membres d’uns col·lectius definits per ètnies, nacionalitats, llengua, color de la pell, creences religioses… Tota generalització és una estupidesa, però en aquest cas no és una estupidesa innòcua, com n’hi ha moltes, en aquest cas, si caiem en el parany de dir «Tots els … són uns …» estam fent el joc als totalitaris, als impulsors de l’odi ètnic que avui en dia s’està estenent per tot arreu. Per descomptat que hem de defensar la nostra cultura i la nostra identitat, però sempre amb des del respecte, pensau que gent bona i gent xereca n’hi ha entre tots els grups humans. 

Biel Mestre
Escriptor

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència