Connect with us

Actualitat

Demanen que l’Ajuntament de Manacor assumesqui el servei d’aigües de tota la zona costanera

Demanen que l'Ajuntament de Manacor assumesqui la concessió del servei d'aigües de tota la zona costanera

‘Xítxeros amb Empenta’ ha emes un comunicat on critica la falta d’explicacions després de les filtracions d’aigües fecals que obligaren a prohibir el bany a la platja de Porto Cristo

El col·lectiu ‘Xítxeros amb Empenta’ ha emes un comunicat a causa dels últims vessaments d’aigües fecals a la plata de Porto Cristo, que obligaren a prohibir el bany als usuaris. Els fets és remunten al passat divendres al matí, quan l’Ajuntament fa comunicar el tancament de la platja per un cas de ‘contaminació microbiana’. Aquest col·lectiu, en el seu escrit, posa de manifest que Manacor va ser dels darrers municipis de Mallorca que va tenir xarxa de distribució d’aigua. Recorden les adjudicacions dels serveis a “Aguas Manacor”, pel que al nucli urbà de la ciutat, i a l’empresa “Aguas Son Tovell“, a Porto Cristo. En aquest últim cas, la concessió es va estendre fins a Cala Murada i Cales de Mallorca, si bé el servei en aquest últim nucli costaner fa ser assumida per l’associació de veïnats. Recorden que avui en dia totes aquestes concessions es mantenen, excepte la de Manacor, que es gestiona mitjançant l’empresa pública SAM.

També fa referència al fet que aquestes concessions són antigues, i qüestionen “el poc grau de manteniment que fan, a diferència de la gran majoria de nuclis urbans de Mallorca. A Manacor les xarxes de sanejament i abastiment són les originals, construïdes fa més de cinquanta anys, i el Pla de Gestió de Demanda de Recursos Hídrics fet per la SAM, exposa d’una manera molt clara quin és l’estat de la xarxa: “El municipi ha d’afrontar la renovació integral de les xarxes durant els pròxims anys”.

Fan un esment especial a la comunicació feta divendres passat per part de l’Ajuntament de Manacor, quan va comunicar el tancament de la platja de Porto Cristo per vessament d’aigües fecals. “Un accident fruit de la falta d’inversió i manteniment per part de la concessió encarregada de l’abastiment i el sanejament d’aigües a Porto Cristo, s’Illot, Cala Mendia i Cala Anguila”, exposen. Per aquests motius reclamen que tant “Aguas Son Tovell” com l’Ajuntament de Manacor han de donar la cara i han d’informar sobre el motiu del vessament i la situació en què es troba, i sobre l’estat de la xarxa de sanejament i abastiment, l’EDAR de Porto Cristo i Cala Mendia. L’accés a la informació d’un servei públic i bàsic com l’aigua és imprescindible per a fer-ne una gestió eficaç i eficient, una garantia per als usuaris i un deure per als seus responsables”.

“Els manacorins estam cansats de patir les conseqüències de la mala gestió per part d’empreses privades”

A conseqüència de tots els motius exposats anteriorment, demanen la municipalització integra del servei de gestió de la zona costanera del municipi, i que la seva gestió es faci des de la “corresponsabilitat”. Manifesten que “els manacorins estam cansats de patir les conseqüències de la mala gestió per part d’empreses privades”, per aquest motiu consideren que “la gestió del cicle de l’aigua ha d’estar fora de lleis del mercat, d’interessos privats o en mans privades amb interessos comercials”.

Són tendència