Connect with us

Oci i Cultura

El periodista Antoni Ferrer conclou un estudi sobre l’anomenat cinema S, de la dècada dels 70 i 80

El periodista Antoni Ferrer conclou un estudi sobre l'anomenat cinema S, de la dècada dels 70 i 80

Moltes de les pel·lícules d’aquest gènere, només per a adults, van ser projectades als cinemes de Manacor

El periodista i investigador manacorí Antoni Ferrer Vallespir ha aprofitat el confinament per a concloure un extens treball sobre el cinema catalogat S que es va poder veure als cinemes de Manacor entre finals dels anys setanta i part dels vuitanta. El treball, escrit en castellà, dur per títol “Un muy pedagógico, ilustrativo y esclarecedor viaje a las entrañas del más desacomplejado y representativo cine clasificado S, o casi, que se pudo ver en los cines de Manacor entre 1977 y 1988”.

A finals de 1977, el govern de l’estat, en mans d’Adolfo Suárez, va crear la classificació S en la qual s’havien d’incloure totes les pel·lícules que, per una raó o una altra, poguessin ferir la sensibilitat dels espectadors. Al llarg dels cinc anys que va estar en vigor la classificació, el ministeri va atorgar la S a més de quatre-centes pel·lícules de les quals més de la meitat es van poder veure en els dos cinemes de Manacor: el Cinema Goya i la Sala Imperial.

El treball de Ferrer Vallespir veurà la llum al juliol i serà publicat, en principi, en els “Quaderns de Perlas y Cuevas”, la separata que la revista manacorina inclou mensualment i que en un futur pròxim formarà part d’un llibre col·lectiu. L’estudi és una detallada anàlisi d’aquella mena de cinema que es va poder veure als cinemes de tot l’estat, i concretament en els de Manacor, entre finals dels setanta i part dels vuitanta. Davant la precarietat de les dades oficials, replets d’inexactituds i errors, l’autor ha optat per dividir el treball en diferents grups i subgrups com el cinema de zombis i de caníbals, els documentals escabrosos i extrems, les mal anomenades pornogestapos, les pel·lícules en les quals va intervenir Ajita Wilson i les que van dirigir realitzadors com els espanyols Jesús Franco, Ignacio Ferrés Iquino i el francès Max Pecas.

La primera pel·lícula S que va arribar a Manacor es va estrenar a la Sala Imperial el 26 de desembre de 1977 i es titulava “Los peligros del sexo”

La primera pel·lícula S que va arribar a Manacor es va estrenar a la Sala Imperial el 26 de desembre de 1977 i es titulava “Los peligros del sexo” i l’última va ser “72 horas para pecar” i va ser projectada al Cinema Goya el 28 de maig de 1988, cinc anys després que desaparegués la classificació. Entre aquestes dues pel·lícules es van arribar a projectar a Manacor més de dos centenars.

El cinema S era una classificació exclusivament espanyola i en ella estaven incloses pel·lícules d’alt contingut eròtic o de violència gore. Amb l’arribada dels socialistes al poder en 1983, es va abolir aquesta classificació creant-se la X que només es podia exhibir en cinemes especialitzats.

 

Són tendència