Connect with us

Oci i Cultura

El periodista Antoni Ferrer conclou un estudi sobre l’anomenat cinema S, de la dècada dels 70 i 80

El periodista Antoni Ferrer conclou un estudi sobre l'anomenat cinema S, de la dècada dels 70 i 80

Moltes de les pel·lícules d’aquest gènere, només per a adults, van ser projectades als cinemes de Manacor

El periodista i investigador manacorí Antoni Ferrer Vallespir ha aprofitat el confinament per a concloure un extens treball sobre el cinema catalogat S que es va poder veure als cinemes de Manacor entre finals dels anys setanta i part dels vuitanta. El treball, escrit en castellà, dur per títol “Un muy pedagógico, ilustrativo y esclarecedor viaje a las entrañas del más desacomplejado y representativo cine clasificado S, o casi, que se pudo ver en los cines de Manacor entre 1977 y 1988”.

A finals de 1977, el govern de l’estat, en mans d’Adolfo Suárez, va crear la classificació S en la qual s’havien d’incloure totes les pel·lícules que, per una raó o una altra, poguessin ferir la sensibilitat dels espectadors. Al llarg dels cinc anys que va estar en vigor la classificació, el ministeri va atorgar la S a més de quatre-centes pel·lícules de les quals més de la meitat es van poder veure en els dos cinemes de Manacor: el Cinema Goya i la Sala Imperial.

El treball de Ferrer Vallespir veurà la llum al juliol i serà publicat, en principi, en els “Quaderns de Perlas y Cuevas”, la separata que la revista manacorina inclou mensualment i que en un futur pròxim formarà part d’un llibre col·lectiu. L’estudi és una detallada anàlisi d’aquella mena de cinema que es va poder veure als cinemes de tot l’estat, i concretament en els de Manacor, entre finals dels setanta i part dels vuitanta. Davant la precarietat de les dades oficials, replets d’inexactituds i errors, l’autor ha optat per dividir el treball en diferents grups i subgrups com el cinema de zombis i de caníbals, els documentals escabrosos i extrems, les mal anomenades pornogestapos, les pel·lícules en les quals va intervenir Ajita Wilson i les que van dirigir realitzadors com els espanyols Jesús Franco, Ignacio Ferrés Iquino i el francès Max Pecas.

La primera pel·lícula S que va arribar a Manacor es va estrenar a la Sala Imperial el 26 de desembre de 1977 i es titulava “Los peligros del sexo”

La primera pel·lícula S que va arribar a Manacor es va estrenar a la Sala Imperial el 26 de desembre de 1977 i es titulava “Los peligros del sexo” i l’última va ser “72 horas para pecar” i va ser projectada al Cinema Goya el 28 de maig de 1988, cinc anys després que desaparegués la classificació. Entre aquestes dues pel·lícules es van arribar a projectar a Manacor més de dos centenars.

El cinema S era una classificació exclusivament espanyola i en ella estaven incloses pel·lícules d’alt contingut eròtic o de violència gore. Amb l’arribada dels socialistes al poder en 1983, es va abolir aquesta classificació creant-se la X que només es podia exhibir en cinemes especialitzats.

 

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència