Connect with us

Societat

Coses de la ‘nova normalitat’: Multes de 100 € per no dur mascareta

Coses de la 'nova normalitat': Multes de 100 € per no dur mascareta

El govern espanyol està convençut que a partir del 21 de juny en cap territori hi haurà restriccions de mobilitat

El govern espanyol està convençut que a partir del 21 de juny tots els territoris de l’estat entraran en l’anomenada “nova normalitat”, sense restriccions de mobilitat. A partir d’aquest moment, entrarà en vigor el decret de nova normalitat. Aquest dimarts se n’ha aprovat l’esborrany, que té alguns punts destacats:

1) ÚS DE MASCARETES

Entre les mesures que recull el decret hi ha l’ús de mascaretes a la via pública sempre que no es pugui garantir la distància interpersonal, en espais a l’aire lliure i en espais tancats, i també en transports públics, i es multarà amb 100 euros qui no ho compleixi.

Tot plegat durarà fins que hi hagi vacuna o tractament, i fins que el centre d’Alertes Sanitàries doni el brot per controlat.

2) PREVENCIÓ A LA FEINA

El decret preveu que es mantinguin les mesures de prevenció i higiene al lloc de treball, com per exemple, ordenar els espais de treball o organitzar torns per evitar aglomeracions. Això també serà així en establiments comercials, als centres residencials de caràcter social o en les activitats d’hostaleria i restauració. Seran les comunitats autònomes les que hauran de marcar el límit d’aforament.

3) DISTÀNCIA DE SEGURETAT I AFORAMENT

Es fixa la distància de seguretat en un metre i mig. Cada territori haurà de decidir si fixa alguna restricció pel que fa a l’aforament en espais, oberts o tancats. Per exemple, en teatres, cinemes, discoteques, concerts o festes al carrer.

També es manté la consigna de netejar-se les mans sovint, intensificar la higiene a tots els espais públics i la resta de mesures de prevenció implementades fins ara. Si algú detecta que té algun símptoma, s’ha de quedar a casa a fer quarantena.

4) TESTS I POSSIBLE REBROT

Les comunitats hauran de garantir proves diagnòstiques per a tots els casos sospitosos i una resposta sanitària ràpida per evitar rebrots. En tots els casos sospitosos de la Covid-19 s’haurà de fer una prova PCR o un test de diagnòstic molecular, tan aviat com sigui possible des que es manifestin els símptomes.

5) HOSPITALS I RESIDÈNCIES

S’haurà de dotar de capacitat tot el sistema sanitari per estar preparats en cas d’un futur rebrot: tenir un pla clar que inclogui dades com ara quants professionals o quants llits poden ser necessaris.

Pel que fa a les residències, han d’estar permanentment connectades amb els hospitals i tenir fet un protocol d’evacuació en cas de rebrot. També hauran de ser capaces d’identificar precoçment possibles casos entre residents i treballadors, i també entre els seus contactes.

6) VIATGES I MOBILITAT

– Tothom es podrà moure per l’estat a partir del 21 de juny. El ministeri de Sanitat preveu que tots els territoris ja estiguin en la nova normalitat quan s’acabi l’estat d’alarma.

– La mascareta serà obligatòria a mitjans de transport aeris i marítims, autobusos o ferrocarrils. També al transport públic o privat, i en vehicles de fins a nou places, incloent-hi el conductor, si els ocupants no viuen junts.

– Totes les companyies amb seients preassignats (aerolínies, empreses d’autobusos o de serveis marítims) hauran de guardar quatre setmanes les dades dels viatgers, per si es detecta algun cas de coronavirus i s’ha de fer rastrejament dels contactes.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència