Connect with us

Opinió

Les portes giratòries no s’aturen ni en temps de crisi

Les portes giratòries no s'aturen ni en temps de crisi

La companyia Enagás ha fitxat a dos exministres del PSOE que s’enduran 160.000 euros bruts

La setmana passada, Enagás, en plena desencallada de la pandèmia i mentre els polítics es desengafetaven de valent al Congrés dels Diputats, va comunicar el fitxatge estel·lar dels dos exministres socialistes Jose (sense accent) Montilla Aguilera i José (PepePepiño) Blanco López, i un expert energètic i enginyer aeronàutic, sense passat partidista, afí a Podemos, Cristóbal José Gallegos.

Aquests tres personatges s’estrenaran com a nous consellers independents de la companyia , ampliant el nombre a 15 butaques del consell d’administració presidit des del 2007 per l’enginyer industrial de reconeguda vàlua Antonio Llardén Carratalà. La notícia ha sorprès a tothom i els mil-i-uns comentaris de tota mena han inundat les xarxes, malgrat que les baralles parlamentàries han esmorteït aquest altre escàndol legal i de coll blanc.

Anem per parts i per feina …. Qui és aquesta empresa tan important anomenada Enagás ?

Amb cinquanta anys d’experiència, Enagás, és un referent internacional en el desenvolupament, manteniment i operacions d’infraestructures gasistes. Té la certificació TSO independent per la Unió Europea i està instal·lada a vuit països d’arreu del món i participa en projectes a Mèxic, Xile, Perú, EEUU, etc…. A Espanya és el principal transportista de gas natural . Compta amb 11.000 km. de gasoductes, plantes d’emmagatzemat soterrani,de regasificació, etc… en poques paraules , gairebé un semimonopoli estatal.

L’any 2002 sortí a Borsa , a l’Ibex 35, arran de l’oferta pública de venda d’una bona part del seu capital, encara que l’Estat té un 5% de participació a través de la Sepi (Societat Estatal de Participacions Industrials). En poques paraules, té el control i fa i desfà, com veurem més endavant.

Un altre 5% del capital d’Enagás és de l’home més ric del territori, Amancio Ortega, el qual mitjançant la seva patrimonial PontegadeaPartler 2006 va subscriure la meitat de l’ampliació de 500 milions d’euros que va dur a terme el passat desembre la pròpia companyia gasista. Calculen per aquesta participació un desemborsament de 282 milions d’euros. Segons estableix la llei, ningú pot tenir una participació superior al 5% del capital social. No cal dir que Enagás és una empresa estratègica en l’àmbit estatal.
La resta del 90% del capital és flotant i està repartit en moltes participacions de particulars, fons d’inversió i altres accionistes puntuals. Quan una de les grans fortunes mundials inverteix en una empresa és per un parell de motius: seguretat en el projecte empresarial a llarg termini, poc risc i un dels dividends més generosos de l’Ibex. Estem parlant d’una empresa , amb domicili fiscal a Madrid, d’un capital social de 392.985.111 € i amb uns guanys nets de 428 milions d’euros.

Una vegada haver-nos ubicat mitjançant aquesta petita radiografia socioeconòmica, farem un repàs del Consell d’Administració i de llurs membres, amb especial esment als expolítics :

Marcelino Oreja Arburúa, conseller delegat,exeurodiputat pel PP, fill del famós Marcelino Oreja, exministre d’exteriors de l’UCD i cosí de l’ultra Jaime Mayor Oreja.
Antonio Hernández Mancha (conseller independent), exsecretari general del PP.

Isabel Tocino Biscarolasaga, històrica diputada del PP.

Ana Palacio Vallelersundi, diputada, eurodiputada i exministre del PP.

Santiago Ferrer Costa, proper al PSOE, exdiputat per Formentera i Conseller.

Tots ells persones qualificades amb carreres com enginyeria industrial, advocats d’estat relacionats amb el sector energètic, etc… gent qualificada i amb experiència.
No és el cas dels dos nous membresen Jose i en José.

José Blanco i Jose Montilla, la vida i la política els continua somrient.

En Jose Montilla (Iznajar-Córdoba 1955), fou batle de Cornellà al llarg de 19 anys. President de la Diputació de BCN. Ministre d’Indústria, Comerç i Turisme del 2004 al 2006 amb el govern de Zapatero. President de la Generalitat del 2006 al 2010, i senador fins al 2019. Tota una vida dedicada a la política.

Jose Montilla, tota una vida dedicada a viure de la política

Conten anècdotes de la seva timidesa, com per exemple que durant un trajecte en cotxe oficial de Barcelona a Madrid, era normal que no xerràs, ni parlés amb el xofer, durant tot el recorregut. També és coneguda la seva telefonada a un director d’un diari del grup Zeta …. Digui, digui … (deia el periodista) i tornem-hi , digui.. digui… i cap contestació, i així fins que es cansà i penjà. Cal dir que davant el micro de na Terribas sí que s’expressa, sense sortir-se del motllo, és clar.

En José Blanco , PepePepiño, (Palas de Rey, Lugo 1962), té estudis de Dret, i, des de l´any 1989 fins al 1996 fou senador pel PSOE. Després va ser diputat al Congrés i el 2000 Secretari d’organització del partit, on visqué de primera mà l’escàndol conegut com el Tamayazo el 2003.
Del 2008 al 2012 fou elegit Secretari General del partit en temps de José L. Rodríguez Zapatero.
Del 2009 al 2011 Ministre de Foment (ja tenia dos càrrecs) i del 2014 al 2019 Europarlamentari. Després fou soci-fundador d’un gabinet d’assumptes públics, en poques paraules un “lobby” polític.

A en Pepiño, un empresari gallec l’acusà de cobrar una comissió de 400.000 euros per agilitzar la concessió d’uns permisos a una farmacèutica

A en Pepiño, un empresari gallec l’acusà de cobrar una comissió de 400.000 euros per agilitzar la concessió d’uns permisos a una farmacèutica. Les trobades eren a una gasolinera de Guitizair. En va ser absolt el 2013.

Malgrat veure com encara hi ha privilegiats a tots els àmbits de la vida política, nosaltres continuarem denunciant i informant d’uns fets que fan fàstic, que resulten gairebé incomprensibles per una gran majoria de ciutadans que lluiten diàriament per viure honradament . Vergonya cavallers!!

Jaume Asens i Llodrà, Itziar González, Jordi Gorrió, Pla General, Més + Esquerra i l'OCB de Manacor

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència