Connect with us

Comunitat

El preu de venda al públic de les taronges i llimones doblen el de compra als pagesos

El preu de venda al públic de les taronges i llimones, de mitjana, doblen el preu de compra als pagesos

Així ho posa de manifest el cinquè informe publicat per l’Observatori de Preus de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària

El cinquè informe publicat per l’Observatori de Preus de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària ha detectat que el preu de venda al públic de les taronges de temporada, a les grans superfícies i als mercats, és el doble del preu d’origen que reben els pagesos per aquests productes. És una de les conclusions del nou informe que, en el cas de les taronges, posa de manifest que el preu de venda al consumidor és, de mitjana, dues vegades el preu d’origen en el cas dels mercats, i 1,6 vegades, en el cas de les grans superfícies. Per posar un exemple, la segona setmana de maig, les taronges es venien a 1,75 euros/quilo a les grans superfícies i a 1,90 euros/quilo als mercats, i el preu en origen era de 0,78 euros/quilo. Segons les dades observades, el preu de venda al públic sempre són superiors en els mercats municipals que en les grans superfícies.

En el cas de les llimones, el preu de venda al públic als mercats és, de mitjana, 2,7 vegades el preu d’origen, mentre que a les grans superfícies, a vegades, arriba a ser de 3,1 vegades. Per posar un exemple, la primera setmana de maig, les llimones es venien a 1,75 euros/quilo als mercats i a 2,34 euros/quilo a les grans superfícies, mentre que el preu de venda en origen era de 0,71 euros/quilo.

El preu de venda al públic de les llimones a grans superfícies ha anat en augment durant aquests gairebé dos mesos d’observació, mentre que en el cas dels mercats ha mostrat una lleugera tendència a la baixa. En el cas de les taronges, s’ha detectat un augment de preu al llarg de les setmanes d’observació, de forma més progressiva en els mercats i de forma més lleugera a les grans superfícies. Aquest augment es pot atribuir al final de la temporada de cítrics i és habitual en aquestes dates.

En el cas de les llimones, el preu de venda al públic als mercats és, de mitjana, 2,7 vegades el preu d’origen, mentre que a les grans superfícies, a vegades, arriba a ser de 3,1 vegades

Són tendència