Connect with us

Opinió

Qui té una joia, té un crèdit

Qui té una joia, té un crèdit

Montepío (Monte de Piedad) , entitat suposadament benèfica on els pobres i gent amb pocs recursos econòmics obtenen doblers en efectiu a canvi d’empenyorar joies i altres objectes de valor, es promociona comercialment en plena crisi sanitària i econòmica

L’altre dia de confinament, passejant tot sol pel terrat de ca nostra, talment un mul somerí amb els auriculars de la ràdio connectats, vaig escoltar un anunci a una emissora estatal de gran audiència que em va sorprendre i deia així: Quien tiene una joya tiene un crédito.

El promotor era el Montepío (Monte de Piedad) , entitat suposadament benèfica on els pobres i gent amb pocs recursos econòmics obtenien doblers en efectiu a canvi d’empenyorar joies i altres objectes de valor. Collons amb els executius agressius del Montepío, sí que s’han modernitzat!. Molts encara ara els relacionam amb les pel·lícules de postguerra dels Bardem-Berlanga sota guió d’Azcona .

Segons la RAC, el Montepío són dipòsits de doblers , creats ordinàriament dels descomptes fets als individus d’una corporació, o d´altres contribucions, per a socórrer llurs viudes i orfes. Per aquest motiu n’hi ha de militars, i de civils.

Els fundadors foren els franciscans italians d’acord amb unes anomenades caixes d’almoina , allà pel segle XV. La paraula Monte fa referència a una caixa pública per finançar obres públiques, i Piedad (de Pietà) s’afegeix per diferenciar-les, ja que la seva finalitat era caritativa, benèfica.

Amb els anys i a mesura que les circumstàncies històriques i socioeconòmiques foren canviant sorgiren les Caixes d’Estalvi per fomentar precisament l’estalvi i millorar la qualitat de vida de la classe treballadora, mitjançant la remuneració dels estalvis i la mateixa seguretat econòmica dels dipòsits.

Aquestes entitats de crèdit i estalvi foren fundades sense ànim de lucre (igual que el famós ICO que és l’avalador estatal dels empresaris davant la banca). Els seus guanys eren destinats a Obra Social. Qui no recorda el caramull d’activitats de la mal anomenada Sa Nostra abans que fos absorbida per mor de la mala gestió?. El Montepío de Ciutat era seu abans que fos venut a la xarxa de Montes de Piedad de la Fundación MonteMadrid per 6 milions d’euros.

Bé, a lo que anàvem, els executius del Montepío ja veuen venir els núvols grisos que sobrevolen l’economia familiar i dels autònoms, ofereixen préstecs pignorant joies i sobretot or, talment voltors carronyers. Que és legal. I tant!.

Com anècdota, esmentarem que el darrer Montepío que funcionava com a societat de socors fou tancat a Ciutat l’any 2017, després de 123 anys dedicat a ajudar als treballadors del barri de Santa Catalina, altre temps industrial i amb una llarga tradició de moviment obrer.

EL VÍDEO VIRAL DEL DR. BLANQUER

Convé escoltar amb atenció l’entrevista d’IB3 al pneumòleg de l’Hospital de Manacor Dr. Blanquer, aclaridora en tots els aspectes, científic, humà i social.

Tots ens barregem alegrement com si no hagués passat res, i els rebrots hi són, hi seran, malgrat que no poguem veure el maleït bitxo.Cal insistir amb el compliment de les mesures i també que la informació dels òrgans civils i sanitaris sigui clara, transversal, creïble.

Els que sempre hem tingut clar que hem de defensar la nostra Sanitat (la pública) per damunt de tot, malgrat els intents dels governs peperos per desmantellar-la , també tenim dret a exigir una bona informació del funcionament de l´Hospital, no ens conformem amb els lloables comunicats de premsa setmanals. No sabem com expressar-nos sense ferir susceptibilitats , i manco en aquests moments tan delicats. Per aquest motiu són d’agrair les explicacions espontànies , planeres i fetes amb el cor científic del Dr. Blanquer. Tots les entenem.

Jaume Asens i Llodrà, Itziar González, Jordi Gorrió, Pla General, Més + Esquerra i l'OCB de Manacor

Són tendència