Una vegada finalitzada la campanya d’aquest any, s’han presentat les troballes i avui horabaixa, a les 20:00 h hi haurà una jornada de portes obertes al jaciment
Sense pressa però sense pausa, l’assentament paleocristià de Son Peretó va agafant forma. Aquest any, s’ha celebrat la XIII Campanya de Son Peretó, unes jornades on durant quatre setmanes experts arqueòlegs i voluntaris excaven i estudien la zona. Aquest dimarts matí, el director dels arqueòlegs que hi treballen, Mateu Riera, juntament amb la directora del Museu de Manacor, Magdalena Salas i la
regidora de Patrimoni, Catalina Riera han presentat els avenços d’aquesta nova excavació.
Concretament, aquest any, la campanya ha durat quatre setmanes; tres d’excavació i una de laboratori i restauració. Amb un pressupost una mica superior al de l’any passat, de 15.000 euros, un 80% aportat pel Consell i un 20% per l’Ajuntament manacorí, s’ha augmentat la zona d’excavació al voltant de la basílica i s’ha descobert el que semblaria ser una plaça pública, així com diverses troballes de ceràmica i monedes.
El primer que s’ha enunciat en boca de Magdalena Salas; directora del Museu de Manacor és un canvi en el Museu; “enguany, gràcies a tots aquests anys d’excavacions, renovarem la zona de Son Peretó del Museu de Manacor”.
Una altra de les sorpreses d’aquest any ha estat trobar una tegula, una teula plana, gravada. Aquesta, té unes inicials que encara no se sap molt bé el que signifiquen però que s’espera puguin aportar molta informació nova. Aquesta tegula és el primer epígraf, és a dir, la primera prova d’escriptura que es troba al jaciment des de mossèn Aguiló.

Així mateix, també s’han trobat esquelets de més cossos que s’afegeixen a les troballes de l’any passat. Especialment s’han trobat cossos de nadons i es pensa que possiblement estan enterrats allà per estar el més a prop de les relíquies, ja que es creia que era una manera d’arribar al cel. Per això, les tombes estan totes a prop de les relíquies i no de la basílica.
Tot això, ho sabem perquè com ha explicat Magdalena Salas “les troballes no només aporten material sinó que amb aquest podem descobrir com vivien, l’esperança de vida de la gent, les malalties que tenien o què menjaven, entre moltes altres curiositats.”


Manacor és l’únic municipi amb tres excavacions arqueològiques en marxa; així com l’únic de l’Illa que compta amb un jaciment.
“La voluntat de l’Ajuntament és no aturar amb aquestes campanyes, que són de les poques que fa 13 anys que es fan ininterrompudament, i a més, volem, si és possible, allargar-les”; ha explicat Catalina Riera.” Volem impulsar i difondre el nostre patrimoni i fer valdre’l”, ha afegit la regidora.
En pro a aquest objectiu, l’Ajuntament té previst firmar en els dies vinents un conveni amb l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona per tal que els alumnes de la Universitat puguin venir uns dies a ajudar i aprendre del jaciment de Son Peretó.
Els treballs d’excavació de Son Peretó s’iniciaren el 1912, quan mossèn Aguiló comprà els terrenys a uns pagesos que foren qui descobriren les primeres troballes. La basílica paleocristiana es descobrí el 12 de setembre del 1912; però no fou fins als 80 que arribaren les grans campanyes que han permès treure a la llum més informació sobre el nostre passat.