Connect with us

Oci i Cultura

Xurmo: Segona novel.la de la Trilogia de Marsella

Xurmo: Segona novel.la de la Trilogia de Marsella

Obra d’en JeanClaude Izzo, de gran qualitat literària i humana

En aquests dies d’enclaustrament domiciliari, l’enginy i el feinejar casolà necessàriament han de superposar-se a les temptacions, que per motius obvis, ens assetgen i entabanen la nostra vitalitat quotidiana. Per aquest motiu cal reinventar-se i espigolar dins els calaixos els objectes que ens han acompanyat al llarg de la nostra vida, bé siguin fotografies, documents, vinils, escrits, dibuixos, llibres i mil i un petits detalls que cal ordenar, compondre i recordar.

Fent- ho, l’altre dia vaig trobar un llibre que estava encletxat, amagat, dins un parany obscur de l’estanteria. Era i és una novel·la negra d’en JeanClaude Izzo (Marsella 1945 – 2000) titulada Xurmo. A la primera fulla en blanc del llibre hi trob escrit que el vaig comprar el dia 12-11-2009 a la llibreria Àgora (ja desapareguda) de Ciutat i que aquest mateix dia vaig anar a un concert de jazz al Conservatori on actuava el baixista camerunès Richard Bona.

Després de tants anys d’oblit tocava llegir la segona novel·la de la Trilogia anomenada de Marsella de la sèrie iniciada amb Keops Total i acabada amb Soleà, protagonitzades per Fabio Montale, un expolicia amb un llinatge que sembla un clar reconeixement a Vázquez Montalbán , així com ho és al policia sicilià Montalbano creat per Camilleri.

Ni Montale ni Montalbano són grans cuiners, com Carvalho, però comparteixen amb ell el gust per la bona cuina, el bon vi i el plaer de les petites coses.
Xurmo, en provençal és la xurma, o xusma, els remers d’una galera, i ha Marsella hi entenen molt de galeres, no cal haver comès cap crim per anar-hi, com fa un parell de segles. No, fa uns anys n‘hi havia prou de ser jove, immigrant, o no. L’essencial (del Xurmo) és conèixer gent. Mesclar-se, ficar-se en els afers dels altres i viceversa. Deixar d’ésser d’un barri, d’una ciutat.

Jean-Claude Izzo.

Jean-Claude Izzo.

A través d’en Fabio Montale, n’Izzo ens descriu la Marsella dels anys 90, el creixement especulatiu d’una ciutat que estima i odia al mateix temps on la màfia conviu entre els policies, polítics, els poders públics. El naixement i llançament del Front Nacional. Una ciutat farcida d’immigrants que trafiquen en drogues, es deixen créixer la barba i tornen extremistes amb l’Alcorà a una mà i una pistola a l’altre. Aquesta és una de les principals línies d’argumentació de la novel·la.

En Montale es va fer policia sense saber ben bé perquè, mai va usar l’arma, emprava la comprensió abans que la repressió per això era respectat i conegut als barris marginals de la zona nord de la ciutat. “On hi ha ràbia hi ha vida” diu un dels personatges dels barris on no hi ha futur, el Bronx a la francesa.

“On hi ha ràbia hi ha vida” diu un dels personatges dels barris on no hi ha futur, el Bronx a la francesa

Malgrat ser històries de perdedors, creen addició i surts en ganes de visitar aquesta Marsella que fa olor de peix, de bullabessa, d’ostres o d’una anxovada com les prepara la vella i protectora veïnada del nostre protagonista l’Honorine i caminar per aquests barris mariners a vessar de bars i restaurants.

L’expolicia Montale només troba la felicitat a la seva barca, El Tremolino, i a la punta d’una canya de pescar, beu molt, el seu whisky preferit és Lagavulin, li agrada el jazz, en Monk, Coltrane, Davis, Gillespie, Dylan, Paco de Lucia i Leo Ferré… Ha estimat moltes dones , però només compta la Lole un altre immigrant d’arrels andaluses del barri de La Panier, on la gent va amb les butxaques buides i el cor ple d’esperança.

La trilogia va ser adaptada a la televisió francesa i protagonitzada per Alain Delon. Va tenir un enorme èxit però els admiradors d’Izzo van protestar: no els agradà que un home tan de dretes com Delon interpretés l’estimat Fabio Montale.

Jaume Asens i Llodrà, Itziar González, Jordi Gorrió, Pla General, Més + Esquerra i l'OCB de Manacor

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència