Tots els treballadors del sector estaran obligats a complimentar una fitxa sobre el seu estat de salut
El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, s’ha reunit aquest dimarts amb els representats empresarials, col·legis professionals i sindicats lligats al sector de la construcció per tal de fer el seguiment de la posada en marxa de l’activitat en el marc de l’estat d’alarma.
L’objectiu comú de l’administració i de tot el sector de construcció és que l’activitat es dugui a terme amb les garanties de seguretat laboral i també sanitàries que la situació actual requereix.
Balears és l’únic territori de tot l’Estat que disposa ja d’una ordre pròpia que determina les condicions en que s’ha de dur a terme l’activitat.
Aquesta ordre fixa, entre d’altres condicions, mesures com distància de seguretat entre els treballadors, utilització de mascaretes o la necessitat que els treballadors es prenguin la temperatura abans d’anar a treballar.
Durant la reunió d’avui s’han analitzat criteris d’aplicació d’aquesta normativa i s’ha acordat incorporar una nova exigència, que es concreta en la necessitat que tots els treballadors emplenin una fitxa sobre el seu estat de salut i també la garantia que es pot fer horari continuat tot i que les normatives municipals no ho recullen així.
Igualment, davant la dificultat que alguns treballs exigeixin una distància inferior als dos metres, s’ha indicat que en aquests casos -que s’han d’evitar al màxim- s’han d’extremar les mesures de seguretat, amb l’obligació de dur sempre les mascaretes.
Finalment, des de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), s’ha assegurat als constructors que tot i la normativa local sobre horaris (que fixen horaris de matí i horabaixa en la majoria d’ ajuntaments), no hi ha cap impediment en què es duguin a terme jornades continuades, així com recull l’ordre d’activitat en la construcció a les Illes Balears durant l’estat d’alarma.
També s’han aclarit els dubtes sobre com actuar en cas d’obres a d’edificis on hi hagi persones alienes a l’obra com ara plurifamiliars on hi hagi famílies, però també locals de negoci i empreses on es mantengui l’activitat o presència de treballadors. Amb caràcter general a aquests immobles no s’ hi poden fer obres. Excepte aquelles que siguin reparacions d’ urgència o únicament quan l’ obra es pugui aïllar totalment (fins i tot amb entrades i sortides de material, escombraries o personal) de la part habitada o si és tracta d’ un edifici buit.