Les ajudes que ha posat en marxa el govern pels productors de xot, porcella i cabrit han tingut efectes indubtables sobre la cadena de valor i sobre el preu de venda al públic d’aquestes carns, segons les dades fetes públiques aquest dijous per la Conselleria d’Agricultura. El Pla de xoc ha evitat un augment del preu del xot, que tradicionalment puja durant aquests dies, per la forta demanda. Si comparam el preu d’aquest producte amb el de la temporada de Pasqua del 2019, enguany és un 8,8% inferior. L’impacte sobre la porcella i el cabrit no s’observa encara de manera tan clara, segons les dades que maneja el Govern.
Així, segons dades dels escorxadors dels tres primers dies d’aquesta setmana, s’han sacrificat 6.600 xots. Això suposa que les explotacions han pogut donar sortida a molts animals. Les dades han estat les següents: 4.000 xots a l’escorxador de Palma, 1.500 al de Felanitx i 1.100 al d’Inca. La venda al consumidor ha estat massiva i l’observació dels punts de venda ha posat en evidència com en alguns moments puntuals no hi havia producte als comerços. Això ha estat possible gràcies a les diverses campanyes de promoció, tant institucionals com de les organitzacions, que han tingut un efecte clar sobre el consumidor. Amb relació als preus, algunes grans superfícies han llançat promocions clares, tot i que no ha estat generalitzat.
De mitjana, a les grans superfícies, el preu del xot sencer ha augmentat just un euro per quilo des del principi de la crisi, fins a situar-se en els 9,94 euros/quilo. L’any passat, durant les mateixes dates, el preu del xot sencer se situava en els 11,28 euros/quilo, 1,3 euros/quilo més car que ara. Les costelles de xot, per la seva banda, han apujat ara 1,59 euros/quilo respecte a l’inici de la crisi, mentre que la cuixa de xot ha davallat 0,74 euros i se situa ara en els 10,37 euros. En aquests establiments no s’està despatxant porcella sencera. Si bé aquests preus són mitjanes entre els diferents comerços, hi ha grans superfícies que tenen preus molt competitius en comparació amb les altres.
En el cas dels mercats, els preus no varien gaire respecte setmanes anteriors. El quilo del preu del xot es ven a 20,79 euros/quilo, igual que al principi de la crisi; mentre que la porcella es ven a 81,23 euros/unitat, igual que la penúltima setmana de març.
L’ observatori de preus ha detectat també variacions significatives en els preus en origen en relació al xot i a la porcella. Es tracta d’una reducció dels preus entre un 8 i un 20% en el cas de la porcella, i un 15% en el cas del xot. Aquesta davallada s’atribueix a l’ajuda de 6 euros per animal que se sacrifica (en xots i cabrits de més de 8 quilos, i en porcelles de més de 6 quilos) i que percep el productor. Això vol dir que el preu que ha cobrat el ramader ha estat inferior a l’espera de percebre l’ajuda de la conselleria. Així, per exemple, una porcella de 9 quilos s’ha pagat al ramader a 40 euros, mentre que a principi de la crisi es pagava a 43 euros. En el cas del xot sencer (de 10 a 12 quilos), s’ha pagat al ramader a 4,30 euros/quilo, mentre que a principi de l’estat d’alarma es pagava a 5,20 euros/quilo. A la vegada també s’ha destinat carn cap a la congelació per evitar un desequilibri entre l’oferta i la demanda per al productor.
Amb relació al peix, l’observatori ha detectat un augment de peixateries dels mercats que han tornat a obrir, després que la setmana passada estiguessin tancades. A la vegada, en general, es detecta més comerç de peix i també més varietat de peix local. Pel que fa als preus en origen es nota un augment dels preus, que es trasllada després al preu de venda al públic. Així, en les grans superfícies, es detecta un lleuger augment en el preu de productes com la sèpia i l’aladroc. Davalla prop d’un euros el quilo de gerret local. En els mercats, es detecta un augment de preu tant en sèpia, com l’aladroc com el gerret.