Connect with us

Societat

La banca, els serveis funeraris i els fabricants de productes de protecció de la salut, sota sospita

La banca, els serveis funeraris i els fabricants de productes de protecció de la salut, sota sospita

Competència decideix obrir una investigació a aquests sectors professionals per possible abús durant el brot del coronavirus

La bústia anònima de la CNMC per a denunciar pràctiques anticompetitives en el marc extraordinari de la lluita contra el coronavirus ha rebut més de 50 denúncies en la seva primera setmana, de les quals tres han derivat en l’inici de tres investigacions, en el sector financer, funerari i de producció de productes d’higiene sanitària com a gels desinfectants.

La recerca amb l’àmbit del sector bancari es dóna per l’exigència de contractar productes vinculats en demanar línies de crèdit amb aval públic, les que canalitza l’ICO. En particular, la subscripció d’una assegurança de vida per a la concessió dels préstecs, segons ha explicat Competència. S’analitza si tal exigència podria constituir una conducta deslleial que, per falsejar la lliure competència, afecti l’interès públic en un context de crisi.

Una altra recerca es dóna en el sector funerari, on les empreses podrien haver fet acords anticompetitius entre competidors o a conductes agressives deslleials en plena emergència sanitària, perjudicant els familiars dels morts en la seva llibertat d’elecció. El govern espanyol ja havia detectat un increment de preus amb l’augment de l’activitat i ha pres cartes en l’assumpte.

Finalment, l’augment de la demanda global de determinats productes de protecció de la salut com els gels hidroalcohòlics està provocant substancials increments del preu d’aquests productes i de les matèries que s’empren en la seva fabricació (etanol) utilitzats en la seva producció, a més de situacions de desproveïment en el mercat, per la qual cosa s’està analitzant l’evolució d’aquest mercat per a detectar si es dóna “l’existència de conductes anticompetitives derivades de tals increments de preu”, segons la CNMC.

 

Són tendència