Connect with us

Comunitat

50.000 noves places turístiques a Mallorca?

L’associació ecologista Terraferida denuncia que aquest fet suposa fer créixer l’oferta turística de l’Illa un 15 per cent

Terraferida ha presentat aquest dissabte noves dades sobre les places de lloguer turístic a Mallorca. En ocasions anteriors destapava la quantitat d’habitatges que s’ofereixen en plataformes com Airbnb o Homeaway, i d’aquesta manera, la quantitat d’habitatges en lloguer turístic de forma irregular. En aquest cas, ha recollit dades de tramitació de llicències turístiques del Govern.

Els ecologistes s’han mostrat crítics amb la reforma de la llei de lloguer turístic i han criticat que el Govern doni l’esquena a les dades que han analitzat en aquesta ocasió, ja que tots ells provenen de fonts del propi Govern.

En aquest sentit, un dels seus representants, Xim Valdivielso, ha afirmat que l’Executiu ha optat per fer una “política clientelista” que beneficia a certs sectors en detriment d’uns altres.

Així doncs, des de Terraferida han assenyalat que, sobre la base de les dades, el gran increment de tramitacions de llicències turístiques no es pot atribuir únicament a la llei Delgado de l’anterior conseller de Turisme, ja que d’aquestes 50.557 noves places en tràmit, el 80 per cent s’han obert aquesta legislatura.

L’organització considera aquest increment “extraordinari” i ha assegurat que seguirà en augment a causa del “efecte cridada provocat per la reforma de la llei turística i l’absència de cap moratòria ni restricció que freni l’allau de peticions de noves llicències”.

EL 77% DE LES PLACES EN TRÀMIT SÓN DE LLOGUER TURÍSTIC

De les places en tràmit, 39.004 (el 77%) corresponen a lloguer turístic, mentre que les 11.553 restants són places de diverses categories, com a hotels, agroturismes, turisme d’interior, etcètera.

En els últims tres anys, l’augment del nombre de places turístiques en tramitació ha augmentat de forma considerable. Així, segons les dades del Govern que ha presentat aquest dissabte Terraferida, s’aprecia que en els quatre primers mesos de 2017 s’han tramitat més llicències que en tot l’any 2015, mentre que en 2016 es van tramitar més del doble de llicències que l’any anterior.

Solament entre gener i abril de 2017 s’han tramitat un total de 26 llicències amb 1.484 places turístiques hoteleres i 1.569 llicències de lloguer turístic amb 10.133 places.

Tant Valdivielso com Jaume Adrover, tots dos representants de l’associació ecologista, han indicat que hi ha dos moments clau en el context de les dades: l’anunci de la tramitació de l’avantprojecte de llei turística (el 9 de desembre de 2016) i el dia que es va aprovar el projecte de llei a Consell de Govern (el 7 d’abril de 2017).

Segons Terraferida, quan es va anunciar la tramitació de l’avantprojecte es va produir un increment “espectacular” en el nombre de peticions de llicències fins al punt que solament els dies 29 i 30 de desembre es van tramitar 183 noves llicències per 1.161 places. En tot aquest mes de desembre, es van tramitar en total unes 3.500 places.

D’altra banda, a l’abril d’aquest any, quan es va aprovar el projecte de llei, els registres de la Conselleria de Turisme “treien fum”, doncs es van tramitar més de 7.000 noves places turístiques en unes setmanes, segons l’associació.

Terraferida ha criticat també que existeixi la possibilitat de tramitar les llicències per una via ràpida en la qual el requisit principal és una declaració de responsabilitat i ha recordat que el conseller de Turisme, Biel Barceló, “ha recorregut molts pobles per explicar la nova regulació i ha esperonat a la gent a donar-se pressa per tramitar llicències abans que entri en vigor la nova regulació”.

Són tendència