Connect with us

Comunitat

Balears no descarta atura totes les activitats productives menys les indispensables

Balears no descarta atura totes les activitats productives menys les indispensables

La presidenta Armengol ha comparegut davant el Parlament per explicar les mesures preses pel Govern per fer front al coronavirus

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha comparegut avui matí davant el Parlament per donar compte de la situació a les Illes Balears amb referència a la pandèmia provocada per l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 i per exposar com ha actuat l’executiu per tal de contenir els contagis, protegir els més vulnerables i alleugerir l’impacte que la frenada en l’activitat econòmica té en els treballadors, els autònoms i les empreses.

Armengol ha iniciat les seves paraules expressant el condol als familiars i amics de les persones que han mort com a conseqüència del coronavirus i mostrant el seu suport als qui estan patint els efectes d’aquesta malaltia.

Tot seguit, ha fet un repàs cronològic de l’avanç del virus a les Illes Balears i de les mesures preses per l’executiu per fer-hi front i pal·liar-ne els efectes en la societat i en l’economia, des del 5 de febrer, quan el Servei de Salut de les Illes Balears va crear una comissió d’experts per coordinar les actuacions en cas d’alerta per coronavirus, fins avui.

Tal com ha indicat la presidenta, durant aquests dies les Illes Balears han pres mesures «dràstiques», que altres territoris han decretat quan ja s’havia arribat a una situació molt pitjor. Així mateix, ha destacat que la nostra condició insular ens permet dur a terme un aïllament més efectiu, amb mesures com el tancament dels ports i aeroports, que ara demanen la resta de comunitats.

En l’àmbit sanitari, la presidenta ha informat sobre el reforç dels equips professionals i la planificació per fer front a un repunt de contagis

En l’àmbit sanitari, la presidenta ha informat sobre el reforç dels equips professionals i la planificació per fer front a un repunt de contagis. Així doncs, tal com ha recordat, el sistema de salut disposa dels llits d’UCI habituals a la xarxa pública, que es podrien duplicar a alguns hospitals, si fos necessari, i reforçar amb els de clíniques privades. També ha recordat altres mesures, com l’assistència per mitjà de les unitats volants d’atenció a la COVID-19 (UVAC), o la realització de més de 2.000 proves de detecció de la malaltia, que situen les Balears com la cinquena comunitat que més tests ha fet per cada 100.000 habitants (174), un nombre de proves que augmentarà significativament aquesta setmana, quan el Ministeri acabi d’implementar els protocols per dur a terme els tests ràpids, que permetran arribar també als casos més lleus.

Pel que fa a l’atenció telefònica, Armengol ha indicat que s’han activat dotze línies noves del 061, que ha passat d’atendre 1.400 telefonades de mitjana a dies en què s’ha donat resposta a fins a 19.000 telefonades. També ha repassat les mesures que han fet reduir en un 40 % les urgències hospitalàries, gràcies també a la conscienciació de la població.

Així mateix, la presidenta ha recordat que les Balears s’estan preparant per a un augment molt elevat de la pressió assistencial, que es produirà si el nombre de persones contagiades i malaltes augmenta significativament.

Alguns partits de l’oposició han criticat manca de lideratge de la presidenta Armengol i han exigit més material per protegir els sanitaris. D’altres han demanat que es restringeixi l’activitat. Una mesura que també veuen amb bons ulls una part dels socis del pacte, que han defensat la gestió que s’ha fet de la pandèmia.

Són tendència