Connect with us

Oci i Cultura

El músic Rafel Aguiló apadrina les caixes musicals Farodrums, elaborades artesanalment a Felanitx

El músic Rafel Aguiló apadrina les caixes musicals Farodrums, elaborades artesanalment a Felanitx

Va celebrar una MasterClass a Sono Músic per a provar-les i donar-les a conèixer

Vet aquí al músic Rafel Aguiló Roca (Manacor 1952) a una MasterClass que va celebrar fa uns dies a Sono Músic, davant d’un grup de joves que toquen la bateria, molts d’ells exalumnes del mestre Aguiló i actualment professionals de la música.

La finalitat de la trobada era provar les caixes Farodrums. Tothom quedà impressionat de la bona sonoritat i de l’excel·lent construcció d’aquest tambor d’arrel felanitxera. Diu en Rafel que està orgullós d’haver apadrinat aquest instrument que pot competir amb qualsevol caixa dels millors fabricants mundials.

A les imatges podem veure en Rafel tot seriós i concentrat en l’assaig i provatures de la caixa, baix l’atenta mirada dels seus confrares bateristes. Encara que semblin alumnes del temible jazzista i professor Terence Fletcher de la pel·lícula “Whiplash” (Damián Chazell 2014) la realitat era totalment diferent, a la sala no hi havia cap drama, gairebé tot el contrari, satisfacció i benaventurances per l’artefacte musical i llur sonoritat.

Però avui no toca parlar de la trajectòria d’en Rafel Aguiló (gran bateria de jazz, compositor i pianista), ja que aquesta per ella tota sola es mereix un ampli reportatge, sinó del naixement i procreació de les caixes per a bateria que sota el nom comercial de Farodrums Portocolom dur a terme en Simón Sierra Cañas (Felanitx 1973), amant de la bateria i músic aficionat (component del grup ‘Hijos de Matxin’) i deixeble d’en Rafel.

EN SIMÓN SIERRA, DE ‘LOS HIJOS DE MATXIN‘, FABRICA PECES ÚNIQUES

Amb taller a Felanitx i base a Portoclom va començar aquest projecte fa uns tres anys, essent les primeres unitats per us estrictament personal, després i veient que el producte tenia una certa qualitat, en base a l’acceptació d’altres músics del seu entorn, decideix donar un pas endavant construint instruments únics i personalitzats. Principalment – ens indica en Simón– són caixes fabricades en “staves“, un sistema de segments encolats segons el diàmetre i tornejats per donar-les la forma definitiva.

El músic Rafel Aguiló apadrina les caixes musicals Farodrums, elaborades artesanalment a Felanitx

Les fustes emprades són de moltes varietats: roure, om, redwood, bubinga, etc.. no hi ha un estàndard referent als materials. Al mateix temps aquest projecte ens dóna peu a experimentar en diferents tipus de ferros, acer, per fer els cèrcols. Podríem dir que una Farodrums de mides normals seria de 14 polzades d’ampla per 7 polzades d’alt. És una feina totalment artesana, ja que també hi formen part les bordoneres ( fan vibrar l’instrument i aconseguir diferents sons), els perns tensats, alumini “die cast”.. i referent als acabats laques sintètiques i acabades amb oli de Tung, aquest oli xinès que prové d’una llavor que empraven per conservar les fustes de les barques i de les portes de la Gran Murada. És un procés lent que ressalta llur bellesa natural.

Simón Sierra Cañas

Simón Sierra Cañas.

Avui en dia hi ha músics de primera línia que empren caixes Farodrums com per exemple : A.Jordà de Izal, T. Toledo – Sexy Sadie, Amaral, Oso Leone, MejungeDimas Frías de L.A., etc., però pas damunt de tot, en Simón vol donar importància al valor del músic local que amb molta d’il·lusió s’apropa a nosaltres cercant un producte personalitzat i surt del taller satisfet amb el so propi baix el braç, ja forma part d’una gran família de músics, la Farofamily.

“Vull que quedi clar – insisteix – que el nostre projecte no és un simple negoci de fabricació de caixes, és un punt de reunió de bateristes i aficionats d’aquest instrument el qual estimam”

Vull que quedi clar – insisteix – que el nostre projecte no és un simple negoci de fabricació de caixes, és un punt de reunió de bateristes i aficionats d’aquest instrument el qual estimam , la bateria (drums) és un instrument màgic i molt atractiu.

La filosofia de Farodrums (la seva icona és el far de Porto Colom) no es limita solament al negoci de construir caixes de bateries, sinó també al foment i agermanament de la gran Família de músics que empren aquest instrument en diferents corrents musicals. Ho tenim ben apropet.

Jaume Asens i Llodrà, Itziar González, Jordi Gorrió, Pla General, Més + Esquerra i l'OCB de Manacor

Són tendència