Connect with us

Societat

Vuit preguntes que probablement t’hauràs fet sobre el coronavirus

Vuit preguntes que probablement t'hauràs fet sobre el coronavirus

Com el podem identificar?, Com es contagia?, Les mascaretes eviten el contagi?, Es pot transmetre amb els doblers?…

El brot de coronavirus Covid-19 ha desencadenat una alarma mundial perquè es tracta d’una nova malaltia que s’escampa ràpidament i perquè encara no s’han desenvolupat ni un tractament ni una vacuna per aturar-ne l’expansió.

Els símptomes més comuns són lleus: febre, cansament i tos seca. Alguns pacients han presentat mal de cap, dolors musculars, congestió nassal i diarrea. Alguns dels infectats no han presentat cap símptoma ni malestar. La majoria de pacients (aproximadament el 80%) es recuperen sense tractament.

Una vegada tenim constància de tot això, la pregunta que molts de vosaltres vós haureu fet aquests dies és la següent:

Com el puc identificar?

El temps d’incubació és d’entre 5 i 7 dies i pot arribar fins als 14. Si apareix febre alta, tos… s’ha de contactar amb les autoritats sanitàries. Ells decidiran si fan les proves diagnòstiques o no.

Com es contagia?

Es transmet pels aerosols: gotes i contacte. S’ha de tenir clar que qui respira es pot infectar. I el contacte ha de ser llarg. Amb la família, una sala de reunions, un viatge amb avió… no només creuar-se o coincidir amb la persona.

Les mascaretes eviten el contagi?

A Balears no hi ha cap situació perquè es recomani dur mascareta. Les mascaretes són una protecció relativa: hi ha menys contagi rentant-se les mans, que probablement és la mesura que ajuda més a tallar la cadena de moltes infeccions.

El virus es pot transmetre amb el maneig de doblers?

En general, els doblers els toca molta gent i en un material porós és difícil que el virus es pugui mantenir durant molt de temps. El més important és netejar-se les mans.

Amb paquets rebuts de la Xina ens podem contagiar?

La supervivència del virus en el cartró és molt difícil.

Si passes el coronavirus, ja ets immune?

S’està a l’espera de conèixer els resultats de diversos estudis en aquest sentit que saber si deixa immunitat, i de quina durada és. Això és cabdal per saber si una persona pot tornar a infectar-se’n. Si no hi ha immunitat, tenir una vacuna serà molt complex, segons reconeixen les autoritats sanitàries.

Puc viatjar a Itàlia la setmana que ve?

S’ha de seguir la situació. La majoria de ciutats no tenen una transmissió sostinguda i, des d’un punt de vista sanitari, no hi ha indicacions per suspendre el viatge.

Si hem estat a Roma, quan tornem del viatge cal que ens fem una revisió?

En principi, no. Roma no és una ciutat on hi hagi epidèmia ni transmissió sostinguda. No s’ha de considerar que hi ha risc. Si vós trobau bé no cal anar al metge. Les persones que venen de zones epidèmiques i tinguin símptomes sí que han de consultar un metge.

Són tendència