Connect with us

Societat

Una de cada cinc mares presenta algun trastorn de salut mental durant l’etapa perinatal

Una de cada cinc mares presenta algun trastorn de salut mental durant l’etapa perinatal

La depressió i l’ansietat, són els casos més freqüents

El període que va des de l’embaràs fins al primer any del postpart és un moment de vulnerabilitat en la vida d’una dona per a l’aparició o la recaiguda d’una patologia mental i les conseqüències que implica per a ella, per al seu nadó i per a la interacció entre mare i fill. Els trastorns més comuns són la depressió i l’ansietat; però també n’hi ha d’altres, no tan freqüents però igual d’importants, com la psicosi puerperal, el trastorn obsessiu compulsiu, el trastorn bipolar, els trastorns relacionats amb traumes i factors d’estrès, etc.

Les conseqüències de la malaltia mental perinatal són múltiples, tant per a la mare com per al seu nadó, entre les quals destaquen: malnutrició materna; alteració del patró del son; cures inadequades durant l’embaràs; empitjorament d’altres malalties; increment del consum de tabac, d’alcohol i d’altres drogues; increment del risc obstètric i de parts complicats i instrumentalitzats; risc de part prematur, d’avortament espontani i de baix pes del nounat; interferència en l’alletament matern, en les cures del nadó i en l’establiment d’un vincle sa mare-nadó. A més de la possibilitat que hi hagi alteracions en el neurodesenvolupament del nounat que el faci més irritable i més difícil de consolar; amb un son més interromput i amb dificultats emocionals, cognitives i conductuals que s’estenen durant la infància i l’adolescència. Una de les conseqüències més impactants i de més risc és el suïcidi, que és una de les principals causes de mort materna durant el primer any postpart.

Són dades presentades al I Curs de Salut Mental Perinatal Illes Balears, organitzat per l’IBSMIA i que ha tengut lloc aquest dimecres a Son Espases amb l’assistència de devers 300 professionals, entre psicòlegs, psiquiatres, obstetres, ginecòlegs, neonatòlegs, pediatres, infermers i comares, entre d’altres.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència