Connect with us

Comunitat

Recuperen el genoma, un d’ells en la Cova des Moro de Manacor, de 4.300 anys d’antiguitat

Recuperen el genoma de tres individus de Balears, un d'ells en la Cova des Moro de Manacor, de 4.300 anys d'antiguitat

Es tractaria dels pobladors més antics de les Illes

Un equip de recerca ha recuperat tres genomes de poblacions que van habitar Mallorca, Menorca i Formentera durant l’Edat del Bronze i altres 58 de Sicília i Sardenya. Segons els resultats d’aquesta investigació, fa uns 4.000 anys, l’arribada de poblacions estepàries a la península ibèrica va provocar una onada de canvis genètics i socials. Va reemplaçar al 40% de la població local i gairebé el 100% dels llinatges paterns. Aquest conjunt de canvis va poder desembocar en el poblament de les illes Balears.

Així ho suggereix un ampli estudi genètic internacional amb participació d’investigadors del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), que ha revelat que els pobladors més antics de les Balears descendien de pobladors ibèrics amb patrimoni genètic de pastors d’Europa de l’Est.

Els investigadors, han aconseguit reconstruir les seqüencies genòmiques més antigues del Mediterrani occidental. Els resultats, liderats per la Universitat d’Harvard amb participació d’investigadors de l’Institut de Biologia Evolutiva-IBE (centre mixt del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra), han estat publicats en la revista Nature Ecology and Evolution.

El treball confirma l’evidència arqueològica que en l’Edat del Bronze va haver-hi contactes entre l’Europa continental, Àfrica i les poblacions de les illes del Mediterrani Occidental (les Illes Balears, Sicília i Sardenya).

“Les evidències arqueològiques i genètiques coincideixen que l’Edat de Bronze va ser un període d’intercanvis culturals sense precedents. Aquest estudi ve a confirmar que el Mediterrani va ser una primera autopista, un lloc de comunicació i mercadeig entre els pobles banyats per les seves aigües”, comenta Lalueza-Fox, una de les participants de l’estudi. “No podem oblidar que les illes Balears es poden veure des d’alguns punts de la costa catalana, i potser alguns mercaders locals es van sentir temptats d’explorar el territori”, conclou.

L’equip de recerca ha recuperat el genoma de tres individus balears: un de Mallorca, més concretament en la Cova des Moro (Manacor) , de 4.300 anys d’antiguitat, que pertanyeria a un dels primers pobladors de les Illes. Els investigadors també han recuperat informació genètica de 58 individus que van habitar les illes de Sicília i Sardenya entre el 5000 a. C. i el 1000 d. C.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència