Connect with us

Agenda

Projecció del documental ‘El Entusiasmo’, al Conservatori de Manacor

Projecció del documental 'El Entusiasmo', al Conservatori de Manacor

Dissabte, 29 de febrer, a les 19.00 hores

El dissabte dia 29 de febrer a les 19 hores al Conservatori de Manacor es projectarà el documental El Entusiasmo. Un film estrenat les darreries de l’any passat que tracta sobre les grans expectatives de llibertat i justícia que encetà la reconstrucció a Espanya del sindicat CNT, després de 40 anys de dictadura franquista. Un ressorgiment fulgurant de la històrica central anarcosindicalista i del seu entorn llibertari que ràpidament posà en alerta a les autoritats i als agents polítics i socials que encapçalaren la Transacció del franquisme al règim del 78. Però, així com en poc temps la CNT es tornà a convertir en un sindicat de masses també ràpidament es convertí en un moviment marginal. Les lluites internes, el desencant de gran part de l’esquerra sobre com es va concloure la Transició, el nou context social i econòmic, però també la repressió i les conspiracions de l’Estat en foren gran part de les causes.

El relat oficial de la Transició espanyola sempre ha invisibilitzat el que els anglosaxons anomenen underground, el que es movia en les escletxes del Sistema que provocà la mort del dictador. Uns clivells que durant un curt espai de temps es feren tant grans que amenaçaren en tombar els murs de la reconstrucció borbònica. Aquest documental rememora aquell petit tremolor d’ones llibertàries.

Aquesta activitat, d’entrada gratuïta, està organitzada per 39 escalons, Ateneu Lo Tort, Dones de Llevant, CNT Palma, Aved Producciones, Hanoi Films i Departament de Cultura de l’Ajuntament de Manacor. La convocatòria també preve un un col·loqui posterior amb Luis E. Herrero (director del documental), Dolors Marin (historiadora llibertària), Emilià Paez (un dels fundadors de l’Ateneu Llibertari Estel Negre) i Dolores García (militant de la CNT).

Són tendència