Connect with us

Comunitat

Javier de Juan, parla de responsabilitat, però no se’n va

Javier de Juan, parla de responsabilitat, però no se'n va

El president de l’IMAS ha comparegut aquest divendres en el ple del Consell de Mallorca per a donar la seva versió sobre els 16 casos d’explotació sexual de menors tutelats

El president de l’IMAS, Javier de Juan, ha comparegut aquest divendres en el ple extraordinari del Consell de Mallorca per a donar la seva versió sobre els 16 casos d’explotació sexual de menors tutelats reconeguts fins ara -15 al.lotes i un al.lot-.

De Juan ha admès que “encara que els casos no siguin provocats pel Consell, hem d’assumir la nostra part de responsabilitat” en l’escàndol, però ha assenyalat que la seva dimissió no serviria per a resoldre els casos denunciats: “Si amb la meva dimissió acabés el problema, dimitiria ara mateix”. Ho ha deixat aquí.

Segons la versió del president de l’IMAS, els joves tutelats s’exposen a situacions de risc “sense que es pugui trobar una fórmula de protecció absoluta. Els menors en moltes ocasions  s’exposen de manera voluntària a situacions de risc, sense que ells siguins conscients de la situació”.

Segons Javier de Juan, “reconduir aquest tipus de conductes emocionals és una tasca molt difícil” en la qual treballen “dia a dia” els professionals d’aquest sector. L’IMAS, que depèn del Consell, té sota la seva tutela a un miler de menors que no poden viure amb les seves famílies, dels quals uns 700 resideixen amb famílies d’acolliment i 359 en 30 centres: 6 públics i 24 privats. De Juan ha aclarit que aquest fenomen de l’explotació sexual de menors afecta a tots els àmbits de la societat, no sols als menors tutelats, i a totes les comunitats autònomes i ha insistit que els “nins i nines són víctimes”. El 96% dels abusadores de menors a Espanya són homes, segons dades del Ministeri de l’Interior.

Catalina Cladera, que ha evitat comparèixer pel cas s’ha limitat a recolzar a Javier de Juan

Aquests casos estan creixent “ràpidament”, ha explicat de Juan, davant la facilitat de contactar entre abusadors i víctimes a través de les xarxes socials i per la “banalització absoluta” de les relacions sexuals entre els menors pel fàcil accés a la pornografia. Davant aquesta situació, ha afirmat de Juan,         l’IMAS ha estat “molt valent” i, de fet, ha denunciat a la Policia i Fiscalia de Menors cada situació que és detectada pels treballadors d’aquests centres, amb una “coordinació constant”. En els últims tres anys s’han realitzat fins a 10 operacions policials a instància seva.

El portaveu del PP, Llorenç Galmés, li ha demanat a Cladera que “deixi d’amagar-se, doni la cara i parli d’una vegada”

De Juan ha reconegut que la solució a aquest problema és “complexa”, s’ha oposat amb rotunditat a mesures privatives de llibertat i ha apostat per promoure en els centres de menors “vincles emocionals” que condueixin als menors a tenir una vida “el més normalitzada” possible i preparar-los per al moment de la seva emancipació.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, que ha evitat comparèixer pel cas s’ha limitat a recolzar al seu conseller. El portaveu del PP, Llorenç Galmés, li ha demanat a Cladera que “deixi d’amagar-se, doni la cara i parli d’una vegada”.

El Pi ha demanat la creació d’una comissió d’investigació per a aclarir els fets

Per part seva, el Pi durant la interpel·lació de PP i Vox, s’han absentat del ple. Segons ha explicat la seva portaveu, Xisca Mora, el partit regionalista no comparteix l’opinió política d’aquestes formacions respecte al cas i ha demanat la creació d’una comissió d’investigació per a aclarir els fets.

Són tendència