Connect with us

Actualitat

Capdepera, Campos y Llubí donen la gestió de la disciplina urbanística al Consell

La institució insular es farà càrrec de perseguir els infractors, posar les sancions y obligar-los a enderrocar les obres il·legals

El Consell de Mallorca, poc a poc, s’està fent en la gestió de la disciplina urbanística de la immensa majoria de pobles de Mallorca. Prop de 30 localitats ja ha cedit les seves competències d’urbanisme a la institució insular. Els darrers en fer-ho son tres pobles que es resistien a donar la passa. Dos d’ells son pobles importants, como és el cas de Capdepera y de Campos. L’altre es un municipi més petit, però també de rellevància dins la comarca del Pla de Mallorca. Estam parlant de Llubí. Amb aquets tres municipis seran prop de 30 del 52 pobles de Mallorca que ja tenen les competències urbanístiques cedides al Consell.

D’aquesta manera, la institució insular es farà càrrec de perseguir els infractors d’obres il·legals mitjançant els seus inspectors, d’imposar les corresponents sancions y, com es suposa, de fer complir que s’estableixi la legalitat vigent obligant a la demolició de la construcció irregular. Els Tres batles, Rafel Fernández de Capdepera, Sebastià Sagreres de Campos y Magdalena Perelló de Llubí, signaran el conveni amb breu amb la consellera insular de Territori, Mercedes Garrido.

Els tres pobles es resistien a donar la passa

Aquest conveni es imprescindible, ja que les competències en urbanisme son una potestat municipal i, per tant, per exercir-les el Consell es precís que es firmi una cessió de les mateixes a l’administració insular. Des de fa molts anys els pobles tenen molts de problemes a l’hora d’aplicar la legislació vigent contra l’urbanisme il·legal. A més de la manca de personal s’afegeix un component de proximitat i de coneixença dels veïns que a moltes vegades resulta molt dolorós pels regidors o batles haver de posar una multa per una obra irregular a un resident de tota la vida del poble. En canvi, el Consell ho té molt més fàcil amb inspectores preparats i que a més no tenen cap tipus de relació amb la societat del municipi.

Els ajuntaments que optin per donar les competències al Consell no hauran de pagar cap dobler. Només s’han comprometre a facilitar a l’Agència de Disciplina Urbanística del Consell tota la informació que tinguin als seus arxius i garantir el servei de la Policia Local per tal d’ajudar als inspectors a dur endavant les inspeccions. A canvi, el Consell es compromet a remetre una part de la recaptació de les sancions que els ajuntaments podran invertir amb la compra de sol públic o amb les necessitats més urgents del municipi, sempre en temes relacionats amb urbanisme y ordenació del territori.

Són tendència