Ho explica el llibre “El secreto de la buena digestión”
L’anomenat mal alè és una pudor desagradable de la boca que afecta al voltat del 50% de la població adulta, sobretot a primera hora del matí. El percentatge pot arribar fins al 70% en el cas de persones majors. Les causes les explica Ángela Quintas, llicenciada en ciències químiques i màster en dietètica i nutrició humana, al seu llibre El secreto de la buena digestión , que acaba de publicar Planeta. Es pot deure principalment a un cas d’halitosi fisiològica o patològica (aquest últim és el més delicat).
L’halitosi fisiològica pot ser una conseqüència de la disminució de producció de la saliva al llarg de la nit, per motius de l’edat, majoritàriament en la gent gran per culpa d’un canvi en la qualitat i la quantitat de la saliva, l’ús de pròtesis dentals, la xerostomia o boca seca també pot causar halitosi, el tabac és el culpable d’un mal alè característic que pot persistir fins i tot dies després d’haver fumat, els dejunis, si s’allarguen molts de dies o alguns tipus de menjars i l’alcohol, entre altres motius.
Pel que fa a l’halitosi patològica, pot ser provocada per diferents malalties, i aquí és on val la pena tenir esment. El mal alè pot ser un símptoma de càndida oral, infeccions víriques a la faringe, mal funcionament de la glàndula paratoidal, consum d’alguns fàrmacs, com anticolinèrgics o corticoides, dispèpsia causada per gastritis, esofagitis, úlcera pèptica, etc, reflux gastroesofàgic o hèrnia de hiat, infecció per Helicobacter pylori, diabetis mellitus mal controlada, insuficiència renal, disfunció hepàtica greu o deficiències vitamíniques (A i B12) o de minerals (ferro o zinc), principalment.