Connect with us

Vist a les xarxes

PSOE i Podemos decideixen fer públic el seu ‘secret’ programa de govern

PSOE i Podemos decideixen fer públic el seu 'secret' programa de govern

L’acord preveu derogar la reforma laboral, regular el lloguer, diàleg amb Catalunya, un augment d’impostos a les rendes més altes i una nova llei de seguretat ciutadana que substitueixi l’anomenada “llei mordassa

Ha deixat de ser tan secret. El nou acord polític que guiarà la coalició de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ha vist la llum aquest dilluns horabaixa. A primera vista, té pinta de voler revolucionar el llegat de set anys de govern del PP, ja que preveu la derogació parcial dels aspectes més lesius de la reforma laboral de 2012; una reforma fiscal ambiciosa amb pujades d’impostos als més rics i a les grans empreses; el punt final a la llei mordassa, obrir una nova etapa de diàleg entre Espanya i Catalunya i una forta pujada del salari mínim.

El programa, ha presumit Iglesias, combina l’experiència del PSOE i la frescor d’Unides Podemos. Allò mes vell i el més nou governant plegats.

Els dos líders, molts somrients, han repetit aquest dilluns l’abraçada del passat mes de novembre flanquejats pels principals negociadors que han fet possible l’enteniment entre els dos partits de l’esquerra. Pablo Echenique, Ione Belarra, Alberto Garzón, Iván Redondo, Rafael Simancas i Adriana Lastra també han estat presents a l’acte.

Sánchez ha tret pit després de la signatura i ha recalcat que el document està ple “d’oportunitats per a Espanya”. “Ens paguen i estem en política per a millorar la vida a la gent”, ha defensat el President en funcions. Aquest és l’objectiu que es marquen els dos dirigents i que ha resumit el líder morat: “Convertir la nostra pàtria en un referent de polítiques de justícia social, canvi climàtic i feminisme”, ha dit textualment.

Amb el títol “Coalició progressista, un nou acord per a Espanya”, el PSOE i Podemos pacten derogar els punts més polèmics de la reforma laboral, com l’acomiadament per absentisme per baixes per malaltia, augmentar el salari mínim, que ja van fixar per decret llei en 900 euros mensuals, fixar un sostre a les “pujades abusives del preu del lloguer” i un augment de l’IRPF per a les rendes més altes: dos punts a les rendes superiors a 130.000 euros i quatre pels de més de 300.000.

El document inclou la promesa d’una nova llei de seguretat ciutadana per substituir l’anomenada “llei mordassa”. PSOE i Podemos també volen regular la publicitat dels jocs d’atzar i apostes, derogar la llei d’Educació LOMCE i fer-ne una de canvi climàtic amb l’objectiu que l’any 2050 tota l’electricitat sigui d’origen renovable.

Sánchez i Iglesias asseguren que són acords per a tota la legislatura i que els pressupostos es redactaran prenent com a base aquest document. Sobre Catalunya, l’acord dedica tres paràgrafs al conflicte i es compromet a abordar-lo “impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l’acord entre les parts que permeti superar la situació actual”.

Són tendència