Connect with us

Comunitat

Molts de centres educatius de Mallorca es troben a escassos 100 metres de sales de joc i apostes

Molts de centres educatius de Mallorca es troben a escassos 100 metres de sales de joc i apostes

Consulta el mapa interactiu elaborat per FAPA Mallorca

La Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Mallorca, FAPA Mallorca ha presentat un mapa interactiu on es pot comprovar  la ubicació de les sales de joc i apostes i la dels centres educatius repartits arreu de Mallorca. Aquest mapa consultui s’ha elaborat amb informació publicada per la DG de Comerç de la Conselleria de Treball i Consum, i per la DG de Planificació i Centres de la Conselleria d’Educació, així com amb informació pròpia, segons informa l’entitat educativa. “Aquest mapa i la seva informació no pretén ésser exhaustiva ni precisa, sinó ajudar a contribuir a visualitzar la situació actual als nostres pobles i barris (no estan assenyalats, per exemple, els parcs, recintes esportius ni les guarderies infantils no homologades per la Conselleria d’Educació)”.

Segons FAPA Mallorca,”explorant el mapa podem comprovar com molts de centres educatius es troben a escassos 100 metres de sales de joc i apostes, la distància mínima que va definir el Decret 42/2019 aprovat el maig de 2019 i que, en paraules del mateix senyor Serafí Carballo, director de l’OBIA (abans oficina del defensor del menor) és una distància mínima insuficient, que no respecta l’interès superior del menor, com ha de seguir tota normativa aprovada pel Govern”. FAPA Mallorca recorda que “aquesta és la distància més petita que podem trobar a la normativa de les distintes CCAA, amb 500 m a Cantabria o 400 a Navarra i Múrcia, per exemple”.

FAPA Mallorca va organitzar aquest passat dimecres una taula rodona per tractar aquesta problemàtica. Daniel Lloret, professor de la Universitat Miguel Hernández i un dels participants a la convocatòria, va exposar el panorama global del mercat del joc, de l’efecte de la publicitat o com un 2% dels menors entre 14 i 18 anys (més de 45.000 joves) estan més de 2 hores al dia realitzant apostes en línia.

Júlia Monge, psicòloga clínica de l’associació Juguesca, centre de tractament de les addiccions, ens va explicar com treballen amb els afectats, amb un increment anual de nous casos del 26% des del 2017 i un 21% amb menys de 25 anys. També va fer especial menció del canvi del perfil del jugador addicte, degut principalment a l’ús dels dispositius mòbils i de l’augment de l’oferta en línia i presencial.

Rafel Vich, cap de servei del joc de la Policia Nacional, va parlar sobre la cara oculta del joc, les màfies que mouen el joc il·legal i com lluiten contra elles i els quatre pilars que les sustenten: el joc, les drogues, l’alcohol i la prostitució.

Finalment, Montse Juan, sociòloga d’IREFREA, va demanar que es faci una prevenció real i efectiva, deixant de fer campanyes aïllades i canviant una prevenció basada en programes universals dirigits als menors d’edat per una prevenció dirigida als adults, com a vertaders responsables, amb la participació activa de les famílies i amb accions de regulació, control i supervisió de la publicitat i oferta de joc.

Són tendència