Connect with us

Actualitat

Margalida Fullana omple el teatre de música i ball popular per rebre el Reconeixement de Mèrits 2017

Aquest premi l’entrega cada any l’Escola de Mallorquí a qui ha destacat en la divulgació dels valors culturals i la defensa de la llengua catalana

En un acte alegre i senzill, l’Escola Municipal de Mallorca ha atorgat el Reconeixement de Mèrits del 2017 a Margalida Fullana. Un premi que s’atorga des del 1976 i que aquest any ha rebut aquest sa madona de sa Cotxeria per la seva prolongada labor. Ho ha fet aquest divendres horabaixa en un teatre ben ple de gent.

Gairebé 300 persones han viscut aquest acte amb emoció i alegria, i és que aquesta ha estat la tònica de l’acte, basat en l’estima cap al ball i la cançó pagesa.

El primer a fer la seva intervenció ha estat Bartomeu Alcover, alumne de la guardonada i professor de ball l’Escola de Mallorquí i qui ha estat escollit per l’homenejada com el seu padrí. Ell ha lloat a na Margalida i la seva gran tasca. “Els nostres majors han patit per la nostra cultura perquè no els ha estat fàcil conservar i transmetre amb senzillesa allò que des de diferents àmbits sovint s’ha intentat arraconar”, ha explicat Adrover. També ha recordat emocionat que “la manera que tota aquella gent tenia d’ensenyar a cantar i ballar no era en absolut com si fos una acadèmia, sinó com s’ha ensenyat sempre en el món de la pagesia: la gent major ballant i els joves seguint com bonament podíem els punts, l’estil i la postura”. “La paciència de madò Margalida ensenyant tota aquesta cultura era infinita, i de tant en tant ens agafava de part i ens ensenyava alguna d’aquelles mateixes que tenia reservades i ens la transmetia com si fos un secret ben guardat i tret només per a ocasions especials, i aquest era el nostre més valuós premi que podíem rebre de la nostra mestra”,ha trasmés el padrí. Ell mateix també ha sorprés na Margalida amb una persona especial, la glosadora “Pipiu” qui ha cantat una emotiva glosa per a la guardonada.

Tot seguit, Margalida Fullana ha pujat a l’escenari i ha agraït visiblement emocionada el premi. Sense més i com no podia ser d’altra manera, ha cantat i ballat, sola i acompanyada de la coral de Fartàritx, de la coral de l’IMAS, de glosadors, sonadors i balladors.

Després, ha rebut de la mà del batle de Manacor, Pedro Rosselló la petita escultura de l’artista Llorenç Ginard.

Per acabar, el batle de Manacor, Pedro Rosselló també ha dedicat unes paraules d’admiració a na Margalida. “Madò Margalida, en nom de tots els manacorins i manacorines, vos vull dir que sou una baula de la cadena que enganxa el passat i el present de la nostra cultura amb el futur, gràcies per tot el que heu ensenyat a tots els que se senten part del nostre poble”, ha afegit el batle.

Na Margalida Botilla, sa madona de Fartàritx, de sa Cotxeria… un b on grapat de malnoms que tots reconeixen na Margalida Fullana Sagrera, una manacorina que de ben petita ja cantava les tonades de les feines del camp. Va fundar l’Agrupació Així Balla Manacor i sap totes les tonades i cançons populars de la contrada. Na Margalida ha mantingut i ensenyat els balls de la pagesia del llevant mallorquí (cotes i mateixes), fins i tot en èpoques en què es valoraven altres tipus de balls. I tot això l’ha feta esdevenir un referent arreu i sobretot per als professors de ball de l’Escola de Mallorquí; que a proposta d’aquests l’han distingida amb aquest reconeixement.

L’acte ha acabat en un petit refresc defora el teatre per tots els assistents.

Són tendència