Connect with us

Vist a les xarxes

“El fred no causa refredats, la llet no produeix mucositat, ni les vitamines ajuden a les defenses”

"El fred no causa refredats, la llet no produeix mucositat, ni les vitamines ajuden a les defenses"

Alberto García Salido, professional de la pediatria, desmunta en el seu compte de Twitter alguns arguments de sogres, padrins i cunyats que diuen saber-ho tot

Ara que comença el fred hi ha tot un seguit de llegendes urbanes que sentireu i que es repeteixen cada any. Els que teniu nins a casa ja sabeu que es una costum de cada any escoltar les opinions dels padrins, veïnats i pares coneguts de l’escola que són una font de consells falsos que no tenen cap mena de base científica. Alberto García Salido, pediatre i investigador bàsic del sistema immunitari, ha fet un fil al seu compte de Twitter on aclareix conceptes de forma molt clara.

Segons aquest professional de la medicina no existeix cap base científica per a dir que “el fred provoca referdats”.  Segons García Salido, “els virus no apareixen per generació espontània, el fred no és capaç per si mateix de provocar un refredat”, explica el pediatra.

“El fred ens obliga a estar en llocs tancats i si algú té una infecció viral hi ha més probabilitats de contagi. Això provoca la percepció que tenim, sumat al fet que alguns virus duren actius més temps amb les baixes temperatures. Això crea la sensació falsa que tenim. Hi ha un exemple clar: si vas al Pol Nord amb els esquimals, però no hi ha ningú amb un virus, no et refredaràs, per molt fred que faci”, destaca.

Pot semblar una sentència sorprenent, perquè les farmàcies i parafarmàcies, com les herboristeries i botigues de dietètica anuncien un caramull de productes que en teoria ens protegeixen contra el refredat, reforçant el nostre sistema immunitari –i també el dels nins. García Salido és taxatiu: “És un negoci”. I s’explica, “les vitamines i complements que ens venen, o la vitamina C, quan la prenem, el cos ho destina a qualsevol cosa, no a aturar els refredats, ni a fer que un leucòcit funcioni millor. No és cert que hi hagi productes que puguis comprar sense recepta que ajudin les teves defenses. Al teu fill el que li has d’ensenyar és: a rentar-se bé les mans, a tossir al colze i no a la mà, i a fer servir mocadors de paper i no de roba”.

Un altre rumor fals és el que assegura que la llet produeix mucositat. No té cap mena de sentit. “L’aparell respiratori té unes cèl·lules, i aquestes cèl·lules sintetitzen unes substàncies que generen una pel·lícula per tal de capturar pols i el que passa per la via aèria. La llet no produeix un augment de la secreció d’aquest moc, ni una inflamació, ni res que se li pugui relacionar.L’únic que passa és que quan prenem llet tenim la saliva més espessa, però això passa bevent un tassó d’aigua!. El moc el produeixen els epitelis que recobreixen les cèl·lules, no la llet”.

Aquests són només quatre dels rumors que desmenteix aquest professional de la salut, però en podeu trobar més de 20 al fil que ha fet al seu compte de Twitter.

Són tendència