Connect with us

Comunitat

Entre el 20 i el 50 % dels pacients amb malalties cròniques no compleix el tractament terapèutic

Dia de l’Adherència al Tractament

L’Organització Mundial de la Salut assegura que la manca d’adherència als tractaments crònics és un problema universal que afecta les persones però també els sistemes sanitaris en conjunt

No seguir correctament el tractament acordat amb el metge pot empitjorar la malaltia i disminuir la qualitat de vida d’un pacient, especialment si pateix una malaltia crònica. Segons afirma la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), entre el 20 i el 50 % d’aquests pacients no el compleixen. Això provoca, d’una banda, que no s’obtenguin els beneficis que els medicaments els podrien proporcionar i, d’una altra, que puguin sorgir complicacions mèdiques i psicosocials que en redueixin la qualitat de vida.

L’Organització Mundial de la Salut assegura que la manca d’adherència als tractaments crònics és un problema universal que afecta les persones però també els sistemes sanitaris en conjunt.

Els farmacèutics d’Atenció Primària i Hospitalària, amb motiu del Dia de l’Adherència al Tractament, volen incidir avui en la importància de complir amb els tractaments prescrits, no només des de la perspectiva del pacient, sinó també des de la del personal sanitari que l’atén. En aquest sentit, recomanen als pacients —i als cuidadors— demanar informació als professionals sanitaris sempre que tenguin dubtes sobre la medicació (per a què serveix i com, quan i fins quan l’han de prendre, etc.). Així mateix, recomanen als professionals sanitaris que entreguin el full de medicació als pacients cada vegada que facin un canvi de tractament o que revisin el compliment terapèutic en el sistema de recepta electrònica.

Segons apunta la SEFH, hi ha múltiples factors que poden preveure una baixa adherència al tractament: el temor als efectes adversos de la medicació, la manca de confiança en el benefici del tractament, la manca de coneixement de la malaltia per part del pacient, el deteriorament cognitiu, l’aparició de problemes psicològics —com una depressió—, una manca de comunicació entre metge i pacient, o la inassistència a les cites programades, entre d’altres. També és important destacar altres factors, com ara que els pacients d’entre 65 i 75 anys amb una bona capacitat cognitiva són més complidors que altres adults, o el fet que les malalties cròniques silents registren una adherència menor que les simptomàtiques.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència