Connect with us

Actualitat

Cala d’Or s’indigna per haver quedat al marge de les ajudes del Govern per la fallida de Thomas Cook

Cala d'Or s'indigna per haver quedat al marge de les ajudes del Govern per la fallida de Thomas Cook

L’operador britànic ha deixat un forat en factures pendents d’aproximadament 4 milions d’euros en el nucli turístic

El municipi de Santanyí no veura ni un euro dels 8 milions que el Ministeri de Turisme destinarà a les Illes Balears, tot i que Cala d’Or és una de les zones més afectades. En aquest termes s’ha manifestat aquest dilluns, el Consistori de Santanyí mitjançant un comunicat de premsa, on expressa el malestar dels responsables polítics i del sector turístic del municipi que haver quedat exclòs de les ajudes estatals.  El Consistori recorda que “la fallida de la multinacional Thomas Cook ha suposat un gran perjudici per al sector turístic de les Illes Balears, i per tant, també ho ha estat per al municipi de Santanyí, amb una planta hotelera de més de 22.000 places. A Cala d’Or, principal nucli turístic del municipi, l’operador britànic ha deixat un forat en factures pendents d’aproximadament 4 milions d’euros”. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Santanyí, “es considera indignant que no es destini ni un euro dels 8 milions que el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç donarà a les Illes Balears per ajudar a pal·liar els efectes de la fallida de Thomas Cook”.

En el marc de la World Travel Market es varen anunciar aquests 8 milions d’euros per realitzar 10 projectes a les Balears, 8 d’ells a Mallorca. La inversió anirà destinada a projectes que en algun moment havien presentat els ajuntaments o les associacions hoteleres, i segons el Govern de les Illes Balears estan dirigits a millorar zones turístiques, consolidar la diversificació i millorar les destinacions, especialment les zones madures. Però en cap moment s’ha tingut en compte el municipi de Santanyí ni s’ha consultat si hi havia algun projecte pendent d’executar.

La batlessa de Santanyí, Maria Pons, considera un gran greuge per als ciutadans i hotelers del municipi, l’elecció dels projectes que es faran amb els doblers que s’enviaran des de Madrid: “la planta hotelera de Santanyí supera les 22.000 places, i a Cala d’Or Thomas Cook ha deixat sense pagar moltes factures als nostres hotelers. Per això, consideram una vergonya que el Govern de les Illes Balear no hagi pensat ni per un segon en el nostre municipi. Amb tot el respecte per la resta de zones afectades, però estem entre els que més hem patit la fallida de Thomas Cook, i ni a nosaltres ni a l’Associació Hotelera de Cala d’Or se’ns ha consultat res ni se’ns ha demanat opinió. Per això, exigim saber quin criteri s’ha seguit per la distribució dels doblers i l’elecció de projectes a tirar endavant”. Maria Pons també he explicat que ja a l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca ja va traslladar la necessitat que els municipis tinguessin més presència en la composició de la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible, a qui correspon proposar els projectes que s’han d’executar amb el recaptat amb l’impost turístic. I en aquest cas s’hauria d’haver consensuat amb els municipis, i no ser una elecció arbitrària del Govern.

“Consideram una vergonya que el Govern no hagi pensat ni per un segon en el nostre municipi. Amb tot el respecte per la resta de zones afectades, però estem entre els que més hem patit la fallida de Thomas Cook”, segons la batlessa, Maria Pons

Segons ha explicat el regidor Turisme de Santanyí, Rafael Batle, “l’explicació de com s’han escollit els projectes a executar és una vergonya, perquè són accions que havien de finançar els mateixos ajuntaments i que per la falta de doblers no s’han tirat endavant, o que no es van acceptar de la bossa de places turístiques. Per tant l’elecció ha estat totalment discriminatòria i a voluntat dels dirigents polítics del Govern de les Illes Balears”.

Cal recordar que fins a dues vegades, l’Ajuntament de Santanyí, ha presentat al Govern de les Illes Balears un projecte per fer una potabilitzadora d’aigua al municipi per resoldre el problema de la qualitat de l’aigua. Els dos projectes es van presentar entre els que es podrien fer amb els doblers recaptats amb l’impost turístic, però van ser rebutjats. A més, enguany, els ajuntaments del Migjorn, Campos, ses Salines i Santanyí, van presentar un projecte conjunt per connectar amb un carril bici els tres municipis, i tampoc va ser aprovat.

Són tendència