Ha deixat ratxes de vent aquestes últimes hores que han superat els 111 quilòmetres per hora a Capdepera: També s’han recollit 36 l/m2 a Artà i 26 l/m2 a la Colònia de Sant Pere
L’anomenada borrasca Bernardo ha deixat 34 incidents a Balears fins a les 14.15 hores d’aquest dilluns, la majoria d’ells relacionats amb despreniments d’elements de risc i caiguda d’arbres.
Del total d’incidències, 18 han ocorregut a Mallorca i 16 a Menorca, ha informat el 112.
El centre territorial de Balears de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha informat que la punta de màxima intensitat del temporal ja s’ha produït, i ha anat descendint gradualment a partir del migdia.
Ha deixat ratxes de vent aquestes últimes hores que han superat els 111 quilòmetres per hora a Capdepera i la Serra d’Alfàbia, i en alguns indrets de la costa ha generat ones de 7 metres. En el municipi de Son Servera s’han registrat ratxes de vent de fins a 75 quilòmetres/hora.
Quant a les precipitacions acumulades en les últimes 24 hores a Balears, l’Aemet destaca que han estat acompanyades de tempesta i calamarsa. En el cas de Mallorca, les precipitacions acumulades han estat de 36 l/m² a Artà i a Escorca; els 28 l/m² a Palma; 26 l/m² en la Colònia de Sant Pere; 24 l/m² a Pollença i també a Calvià.
Que és un “medicane” ?
Es tracta d’una depressió profunda i de dimensions molt reduïdes. En general, menys de 200 km i, sovint, més pròxima als 100 km de diàmetre. El seu nom ve de “mediterranean” i “hurricane” i es va començar a estudiar la dècada dels anys 80. Molts no tenen nom ni un gestor o responsable únic de la seva detecció i seguiment posterior.
En l’inici és semblant a una borrasca convencional que arriba al Mediterrani amb aire fred en alçada, l’anomenada “gota freda”, però la falta de vents que l’arrosseguin i la persistència damunt d’aigües càlides fan que en el moment que coincideix la pertorbació en superfície amb l’aire fred en alçada es retroalimenti i formi un intens camp de vent al voltant i pluges molt intenses.
A diferència dels huracans tropicals, el “medicanes” poden formar-se amb temperatures del mar superiors als 20ºC però això també és aproximat.
Altres precedents d’aquesta mena de fortes tempestes a Mallorca
La matinada del 2 d’octubre del 1986 Mallorca va viure un fenomen violent, vinculat a aquest “petit cicló mediterrani”. El port de Sóller, va registrar un cop de vent de 180 km/h. En la dècada dels vuitanta encara no es feia servir el terme “medicane”.