Connect with us

Comunitat

L’última tempesta sobre Mallorca ha estat conseqüència d’un ‘medicane’ ?

Les xarxes es demanen si els efectes de l'última tempesta sobre Mallorca han estat conseqüència d'un 'medicane'

Ha deixat ratxes de vent aquestes últimes hores que han superat els 111 quilòmetres per hora a Capdepera: També s’han recollit 36 l/m2 a Artà i 26 l/m2 a la Colònia de Sant Pere

L’anomenada borrasca Bernardo ha deixat 34 incidents a Balears fins a les 14.15 hores d’aquest dilluns, la majoria d’ells relacionats amb despreniments d’elements de risc i caiguda d’arbres.

Del total d’incidències, 18 han ocorregut a Mallorca i 16 a Menorca, ha informat el 112.

El centre territorial de Balears de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha informat que la punta de màxima intensitat del temporal ja s’ha produït, i ha anat descendint gradualment a partir del migdia.

Ha deixat ratxes de vent aquestes últimes hores que han superat els 111 quilòmetres per hora a Capdepera i la Serra d’Alfàbia, i en alguns indrets de la costa ha generat ones de 7 metres. En el municipi de Son Servera s’han registrat ratxes de vent de fins a 75 quilòmetres/hora.

Quant a les precipitacions acumulades en les últimes 24 hores a Balears, l’Aemet destaca que han estat acompanyades de tempesta i calamarsa. En el cas de Mallorca, les precipitacions acumulades han estat de 36 l/m² a Artà i a Escorca; els 28 l/m² a Palma; 26 l/m² en la Colònia de Sant Pere; 24 l/m² a Pollença i també a Calvià.

Que és un “medicane” ?

Es tracta d’una depressió profunda i de dimensions molt reduïdes. En general, menys de 200 km i, sovint, més pròxima als 100 km de diàmetre. El seu nom ve de “mediterranean” i “hurricane” i es va començar a estudiar la dècada dels anys 80. Molts no tenen nom ni un gestor o responsable únic de la seva detecció i seguiment posterior.

En l’inici és semblant a una borrasca convencional que arriba al Mediterrani amb aire fred en alçada, l’anomenada “gota freda”, però la falta de vents que l’arrosseguin i la persistència damunt d’aigües càlides fan que en el moment que coincideix la pertorbació en superfície amb l’aire fred en alçada es retroalimenti i formi un intens camp de vent al voltant i pluges molt intenses.

A diferència dels huracans tropicals, el “medicanes” poden formar-se amb temperatures del mar superiors als 20ºC però això també és aproximat.

Altres precedents d’aquesta mena de fortes tempestes a Mallorca

La matinada del 2 d’octubre del 1986 Mallorca va viure un fenomen violent, vinculat a aquest “petit cicló mediterrani”. El port de Sóller, va registrar un cop de vent de 180 km/h. En la dècada dels vuitanta encara no es feia servir el terme “medicane”.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Feu clic a ‘M’agrada’

Facebook Pagelike Widget

ÚLTIMES NOTÍCIES

Són tendència