Connect with us

Actualitat

El nou PGOU de Manacor suscita l’interès informatiu entre els mitjans de fora

El nou PGOU de Manacor suscita l'interès informatiu entre els mitjans de fora

El digital eldiario.es es fa ressò de la denúncia dels ecologistes sobre la requalificació de 4 hectàrees de terreny perquè “la família de Rafel Nadal construeixi xalets”

El nou PGOU de Manacor que en teoria hauria aprovar en sessió plenària dilluns que ve el Consistori, ha despertat l’interès informatiu en aquestes últimes hores d’alguns mitjans informatius més enllà de Mallorca. Aquest és el cas, del digital eldiario.es qui tracta la futura norma urbanística de la capital del Llevant, donant veu a la denúncia de diversos col·lectius socials i ecologistes els qui acusen el Consistori de permetre una futura requalificació de 4 hectàrees perquè la família del tenista Rafel Nadal construeixi xalets. La informació recorda que el Pla General preveu la requalificació de 40.000 metres quadrats d’una zona rural no urbanitzada, que passarien a ser sòl urbanitzable. El terreny va ser declarat zona verda en 1980, quan es van aprovar les normes subsidiàries del municipi. El Tribunal Superior de Justícia de Balears va determinar que els terrenys eren sòl rural, mentre que els propietaris dels terrenys al·legaven que era urbà.

Els terrenys de la discòrdia, coneguts com ‘Torreflorida’, pertanyen a Goramendi Siglo XXI S.L., Francisco Suasi i Fills S.L.; Mascaró Martorell Inversió S.L. i Sant Font Nova donis Pujol S.L. Les empreses estan regentades per quatre de les famílies més poderoses de Manacor, si bé la notícia es refereix a famílies més influentes de l’illa. La mateixa font, destaca que la primera societat, Goramendi Siglo XXI, té com a administrador únic des de 2012 a Sebastià Nadal Homar, pare del tenista, qui també és apoderat d’Aspemir SL, l’empresa propietària de Goramendi Siglo XXI. L’administradora única d’Aspemir SL és Ana María Parera Femenías, mare de Rafel Nadal.

En la informació apareixen declaracions de diferents fonts. Aquest és el cas de Jaume Adrover, portaveu de Terraferida, qui assegura que l’interès urbanístic d’aquestes famílies “ve de fa anys”: “Van comprar la zona verda pensant que podrien requalificar el terreny. La primera pressió a l’Ajuntament va ser dir-los que, si no la feien urbanitzable, com haurien d’expropiar-los perquè és una zona verda, anirien al jutjat i els demanarien una milionada. Disset milions d’euros. L’Ajuntament va pledejar i el Tribunal Suprem va dir que els terrenys només costaven 500.000 euros. El Consistori podria comprar els terrenys, però no vol”. Adrover també lamenta que “la família Nadal i Suasi” tinguin un “poder enorme” que acabi “doblegant voluntats”. L’ecologista assegura que Més-Esquerra, PSIB-PSOE i Podem, quan no governaven el municipi, feien oposició contra el PGOU i compartien la visió de les entitats ecologistes.

També es recullen declaracions de Joan Llodrà (ERC), exregidor d’Urbanisme de Manacor, qui defensa que no hi ha hagut cap canvi d’opinió per part de Més-Esquerra: “Nosaltres no vam fer el Pla General. Presentarem 10 al·legacions i 9 van tirar endavant. La que no es va aprovar va ser la relativa a Torreflorida”. Llodrà defensa que no es tracta d’una “requalificació” perquè el sòl de la discòrdia “sempre ha estat urbà”. Encara que l’exregidor no comparteix el projecte de les gairebé 300 cases a Torreflorida, recorda que abans hi havia un conveni per a construir 1.000. A més, argumenta que, ara, els propietaris hauran de “pagar la construcció d’un parc, que es farà en uns molins pròxims i que serà la nova zona verda”.

En la mateixa línia, Carles Grimalt, regidor de Podem, assegura que ell “no ha canviat d’opinió”: “Nosaltres presentarem ale.lgacions sobre aquesta zona [Torreflorida], però una vegada tens els documents i els tècnics t’ho expliquen, la cosa canvia. Aquella zona està ja urbanitzada, ara serà urbanitzable, els propietaris d’aquell tram, Torreflorida, tindran el mateix terreny, però en els molins. No és cap ‘pelotàs’ urbanístic, hauran de pagar a més els costos de les demolicions”. També al·lega que els molins estan dins del centre urbà, així que la nova zona verda ja no estarà als afores.

Segons Angy Galví, redactora d’eldiario.es que signa la notícia, des de l’Ajuntament de Manacor no han volgut fer declaracions perquè “prefereixen informació única i no dispersions” ara que estan en “la recta final del Pla General”. Tampoc han pogut recollir declaracions de les societats implicades en l’assumpte urbanístic.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència