Connect with us

Actualitat

La majoria de municipis de Mallorca aquest any tampoc veuran un euro de l’ecotaxa

La majoria de municipis de Mallorca aquest any tampoc veuran un euro de l'ecotaxa

El GOB tatxa de ‘frau’ la taxa turística després de saber que la major part dels recursos es destinaran a ampliar el Metro de Palma

La Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible (CITS) ha aprovat aquest dimarts 68 projectes per a ser finançats amb 104,9 milions d’euros que provenen de la recaptació de l’Impost del Turisme Sostenible de 2019. Segons el Govern, dels 68 expedients aprovats, 23 tindran un impacte directe o indirecte en tots els municipis de les illes.

Concretament, a Mallorca, s’escometrà una inversió de 77,8 milions d’euros. De totes les actuacions previstes, la més ambiciosa, dotada amb 10 milions d’euros, és l’ampliació de la línia del metro de la Universitat de les Illes Balears perquè comuniqui el centre de Palma amb les instal·lacions del Parc Bit.

Per sectors, Medi Ambient concentra la major part de les inversions (39,7%), i, a continuació, se situen la innovació i la lluita contra el canvi climàtic (22,05%), l’habitatge (11,76%) i la desestacionalització turística (10,2%)

Els ajuntaments es queixen que no se’ls ha acceptat ni un projecte

Totes aquestes previsions pressupostàries han de rebre ara la ratificació per part del Consell de Govern. En qualsevol cas, el seu anunci ha disparat les crítiques per part dels ajuntaments, els moviments ecologistes i la petita i mitjana empresa de Mallorca.

El president de la Federació d’Entitats Locals de Balears (FELIB), Antoni Salas, ha retret al conseller de Model Econòmic, Treball i Turisme, Iago Negueruela, que hagi impulsat als consistoris “a invertir temps a elaborar i presentar propostes per a després no tenir ni un sol projecte presentat en compte”. Salas ha reclamat una reunió urgent amb el conseller.

Les Pimes parlen de “engany als turistes”

Per part seva, el president de la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (Pimem), Jordi Mora, ha qualificat el repartiment de les partides de l’impost ecoturístic com un “engany als turistes”, ja que, segons ha assenyalat, “es destinen recursos obtinguts mitjançant la recaptació de l’impost a projectes que no estan vinculats directament a pal·liar els efectes del turisme sobre el medi ambient”. Entre els exemples que ha citat el representant patronal es troba l’ampliació de la línia del metro de Palma fins al Parc Bit.

Més dures s’han mostrat encara les organitzacions ecologistes. GOB i Amics de la Terra han divulgat un comunicat conjunt en el qual arriben a qualificar de “frau” el repartiment de l’ecotaxa. Concretament, asseguren que “tant en les formes com en el fons, la gestió de l’impost és un frau a l’esperit inicial de la llei i als propòsits pels quals va ser concebuda”. Les principals crítiques d’aquestes associacions es refereixen a la circumstància que els projectes de caràcter mediambiental no suposen ni el 40% de les actuacions finançades.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència