Connect with us

Societat

L’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones

L’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones

Es calcula que a les Illes Balears devers 2.500 persones pateixen un ictus cada any i s’estima que una de cada sis en patirà un durant la seva vida

L’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la segona causa de mortalitat a Espanya, per darrere de les malalties isquèmiques del cor. Segons dades del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Son Espases, es calcula que a les Illes Balears devers 2.500 persones pateixen un ictus cada any i s’estima que una de cada sis en patirà un durant la seva vida.

Es pot prevenir

Tot i que l’ictus es produeix de sobte, en la majoria de casos hi ha uns factors de risc. L’edat, el sexe i els antecedents familiars són factors que no es poden modificar, però n’hi ha d’altres que s’han de controlar i modificar per disminuir-ne el risc i prevenir l’ictus.

  • No fumeu ni consumiu drogues. En el vostre centre de salut us poden ajudar a deixar el tabac.
  • No begueu en excés: com a màxim, una copa de vi al dia.
  • Feis una dieta sana i equilibrada: fruita, verdures, llegums, peix i oli d’oliva verge. Es recomanen cinc racions de fruita i verdura al dia.
  • Feis exercici moderat: 30 minuts al dia. Caminar és saludable i econòmic.
  • Controlau l’excés de pes: consultau al vostre metge quin és el vostre pes ideal.
  • Disminuïu l’estrès: dedicau diverses hores a la setmana a practicar activitats relaxants i satisfactòries.
  • Planificau amb el vostre metge i amb el personal d’infermeria d’Atenció Primària els controls de tensió arterial, de colesterol i de sucre.
  • Si teniu algun factor de risc, seguiu els consells del vostre metge i no us oblideu de prendre la medicació. No oblideu prendre l’anticoagulant si us l’han receptat per a una arrítmia, és vital.

Com sabem si estam patint un ictus?

La pèrdua de força o l’aparició de rampa a la meitat del cos, la pèrdua de visió d’un ull i la dificultat per parlar i per comprendre són símptomes de patir un ictus. Aquests símptomes apareixen de sobte. Davant qualsevol d’aquests símptomes, tot d’una s’ha de cridar el 061, que està preparat per atendre convenientment aquests pacients i traslladar-los al centre hospitalari mes adient.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència