Connect with us

Societat

El ‘burnout’ o síndrome del treballador cremat ja forma part del llistat de malalties reconegudes per l’OMS

El 'burnout' o síndrome del treballador cremat ja forma part del llistat de malalties reconegudes per l'OMS

Com podem saber si sofrim aquesta síndrome? Sis preguntes poden treure’t de dubtes

El burnout o síndrome del treballador cremat no és cap invent de la vida moderna, ni tampoc és qüestió de patir una mica d’estrès a la feina. L’Organització Mundial de la Salut ( OMS), de fet, ha inclòs aquest trastorn en la Classificació Internacional de Malalties.  Es calcula que el 10% dels treballadors la sofreixen, i el tractament dels símptomes suposa grans quantitats econòmiques als sistemes de salut.

De fet, el burnout  o síndrome del treballador cremat es relaciona també amb malalties més greus, com els problemes cardiovasculars o la diabetis de tipus 2. Però… com podem saber si sofrim aquesta síndrome? Quins senyals poden indicar-nos que hem de vigilar i, potser, demanar consell mèdic?.

Una de les màximes especialistes mundials en el tema és Christina Maslach, professora de la Universitat de Berkeley, qui ha determinat en un estudi que hi ha sis preguntes que poden determinar que tenim la síndrome del treballador cremat. Són aquestes:

Tens la sensació que perds el control?

Aquest podria ser un dels símptomes, segons Maslach, que indicarien que tens la síndrome del treballador cremat.

Vas sobrepassat de feina?

La càrrega de feina pot dura l’esgotament físic, mental i emocional. A l’estudi es pot llegir que “el treball emocional és especialment esgotador quan la feina requereix que la persona mostri unes emocions contradictòries amb els seus sentiments”.

Creus que no et reconeixen com et mereixes?

Un altre dels motius que condueixen a la síndrome del treballador cremat és la manca de reconeixement, ja sigui econòmic o d’una altra classe, com el reconeixement social, encara més important. La manca de recompensa està estretament relacionada amb els sentiments d’ineficàcia”, segons l’estudi.

Tens la sensació que no formes part de l’entorn del teu lloc de treball ?

Quan perds el sentit de connexió positiva amb els teus companys de treball, això pot suposar un problema.“Funcionam millor quan compartim elogis, complicitat, humor, felicitat… L’intercanvi emocional i el suport social refermen ser membre d’un grup amb uns valors compartits”. Per això es recomana a les empreses que no s’aïllin els treballadors. Els conflictes amb els companys també causen tensions que poden crear més casos burnout, perquè es perd aquest sentiment de comunitat.

Creus que et tracten de manera injusta?

L’equitat és sinònim de respecte, i reforça l’autoestima de les persones. La injustícia, per contra, pot causar molt de malestar quan hi ha –per exemple– una desigualtat en el sou (entre companys) o en el tracte. Si un treballador creu que se’l tracta injustament, té més del doble de possibilitats de patir la síndrome del que esteim parlant. Perquè confiïs en el teu cap laboral, has de sentir que et tracta de manera justa.

A vegades has de seguir uns valors o una filosofia diferents dels teus?

De vegades pot produir-se un anomenat conflicte d’interessos: tens uns valors, i algunes tasques de la feina que fas requereixen deixar-los de banda, fins i tot, de vegades, renunciant a l’ètica (per exemple, la necessitat d’haver de mentir). Quan existeix una discrepància en aquest sentit, hi ha un conflicte moral entre el treballador i l’empresa, i això amb el pas del temps afecta el rendiment i la satisfacció de la persona.

Són tendència