Connect with us

Comunitat

Salut i Educació impulsaran programes de promoció de la salut en els centres escolars de les Illes

L’objectiu és fomentar hàbits saludables des de les escoles i instituts

Els consellers de Salut i Consum i d’Educació, Universitat i Recerca, Patricia Gómez i Martí March, han mantingut aquest dijous una reunió per abordar estratègies que permetin impulsar els programes de promoció de la salut i la prevenció de conductes de risc en els centres escolars. A la trobada també han estat presents la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández.

Les accions que es duen a terme de manera conjunta entre els centres educatius i la Conselleria de Salut i Consum responen a l’objectiu d’oferir recursos als docents que els facilitin la seva funció envers la salut de la població escolaritzada i responen a tres vessants: la promoció de la salut, la prevenció de conductes de risc i l’atenció a infants amb problemes de salut crònics.

Centres Educatius Promotors de la Salut (CEPS)

El Programa és una iniciativa dirigida a tots els centres adscrits a la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca (tant públics com concertats o privats) perquè la comunitat educativa adopti hàbits de vida saludables en un entorn favorable per a la salut. El curs 2018-2019 es varen presentar 51 centres educatius, 6 més que l’any anterior, que comprenen un total de 20.965 alumnes i 2.090 docents. Han participat directament en les activitats del projecte de salut 16.556 alumnes i 566 docents.

Programa d’educació afectiva i sexual «Amb tots els sentits»

Es tracta d’un programa que vol facilitar la possibilitat que els escolars puguin gaudir de formació en salut sexual i afectiva, de manera segura i responsable. Des que es va publicar el programa l’han sol·licitat 92 centres educatius (49 el curs 2017-2018 i 43 el curs 2018-2019). El nivell en què s’han impartit més sessions és segon d’ESO (133 sessions).

Alerta escolar

El programa Alerta Escolar vol facilitar l’atenció immediata i eficient als alumnes escolaritzats que tenen una patologia crònica que pot provocar una urgència vital, i preveu la formació sanitària adequada per al personal del centre educatiu. Durant el curs 2018-2019 es varen incloure a la xarxa un total de 609 casos: 222 (36,4 %) per risc d’anafilaxi greu; 23 (3,77 %) per risc d’anafilaxi amb asma; 151 (24,79 %) per asma; 130 (21,3 %) per epilèpsia o convulsions; 43 (7 %) per cardiopaties, i 40 (6,5 %) per diabetis. Des de l’any 2009 el programa ha inclòs 1.567 alumnes.

Són tendència