Connect with us

Comunitat

Un intens remolí oceànic va ser detectat entre Catalunya i Balears en la tardor de 2017

Un intens remolí oceànic va ser detectat entre Catalunya i Balears en la tardor de 2017

D’una extensió de 60 quilòmetres, de major durada i intensitat que l’habitual

Investigadors del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de Balears (ICTS SOCIB) han descobert que, en la tardor de 2017, es va produir un remolí anticiclònic d’uns 60 quilòmetres de radi entre les illes i la costa catalana, de major durada i intensitat que l’habitual.

“Aquests canvis afecten la distribució de temperatura, calor, sal i nutrients en aquesta zona del Mediterrani, la qual cosa pot tenir implicacions en la producció primària i en la meteorologia de la zona”, ha declarat la investigadora de la ICTS SOCIB i autora de l’estudi, Eva Aguiar, ha informat el SOCIB en un comunicat.

La major durada i intensitat d’aquest remolí podria ser la causa d’una alteració en el flux dels corrents marins en aigües de Balears, segons l’estudi d’investigadors del ICTS SOCIB, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imeda CSIC-UIB) i la Universitat de Lieja, publicat en la revista “Journal of Operational Oceanography”.

Un intens remolí oceànic va ser detectat entre Catalunya i Balears en la tardor de 2017

La recerca s’ha centrat en conèixer les dimensions i l’evolució d’aquest remolí -una massa d’aigua que gira sobre si mateixa- i els seus efectes sobre la circulació del Mediterrani occidental. Els científics han comprovat que l’entrada d’aigües atlàntiques a través del Canal d’Eivissa va ser major que altres anys, coincidint amb la presència del remolí.

Podria ser la causa d’una alteració en el flux dels corrents marins en aigües de Balears

Però la presència d’aquest remolí anticiclònic l’any 2017 no ha estat una cosa nova. En aquest estudi, els investigadors van desenvolupar un índex climàtic (1993-2018) que assenyalava que aquest fenomen ja havia succeït amb anterioritat, en aquesta mateixa zona, durant les tardors de 1998 i de 2010, sent els remolins del 1998 i el del 2017 més intensos i duradors que el del 2010.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència