Connect with us

Actualitat

L’Aemet de Balears encara espera les millores tècniques reivindicades amb caràcter d’urgència

L'Aemet de Balears encara espera les millores tècniques reivindicades amb caràcter d'urgència

Un any després de la torrentada en el Llevant, el servei meteorològic segueix sense poder disposar dels nous radars ni estacions automàtiques reclamades

Després de la torrentada que el 9 d’octubre de 2018 va matar a 13 persones en el Llevant de Mallorca, l’Agència Estatal de Meteorologia (l’Aemet) va considerar “urgent” millorar els seus mitjans tècnics per a afinar les prediccions, però un any després segueix sense nous radars ni estacions meteorològiques automàtiques.

L’Aemet havia projectat dotar de nova tecnologia el seu radar de Cap Blanc, així com els de Barcelona i València, que complementen la informació que obté el de Mallorca, i també estava previst sumar 10 estacions meteorològiques automàtiques a les 39 amb les quals compte en l’arxipèlag, però la nova aprovació del projecte de pressupostos de l’Estat per a 2019 va bloquejar aquestes inversions.

Després de la torrentada del Llevant de Mallorca i els retrets del Govern a l’entitat estatal de meteorologia per la suposada tardança en els avisos sobre la intensitat de les pluges, l’Aemet va elaborar un informe en el qual va concloure que amb la tecnologia de la qual disposava no es podia preveure un fenomen tan catastròfic i va recomanar “l’actualització i millora dels sistemes de predicció i vigilància” amb caràcter urgent.

Per això, es van incorporar al pla estratègic estatal de l’agència del període 2019-2021 algunes mesures per a Balears que inicialment no estaven previstes, però la compra de nou material va quedar supeditada a l’aprovació dels pressupostos generals.

Una de les poques mesures que s’ha pogut posar en marxa aquests últims mesos és la introducció de les prediccions probabilístiques optimitzades per a fenòmens meteorològics adversos i del nou model operatiu anomenat ‘Harmonie-Arome’ per a pluges i vents intensos. S’està utilizant de manera experimental, i fins al moment sembla haver donat bons resultats. Per a la resta de millores tècniques programades, però no materialitzades, caldrà continuar esperant. Esperem que el temps, aquesta vegada, demostri tenir la mateixa paciència que els ciutadans, cosa que dubtam.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència