Connect with us

Comunitat

Les darreres pluges no permeten que les reserves hídriques abandonin l’avís de prealerta de sequera

reserves hídriques

Les UD de Migjorn i Tramuntana Nord recuperen la situació de normalitat

L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes de setembre, s’ha incrementat un punt respecte del mes anterior i s’ha situat en el 50 % de mitjana. L’increment es registra a tres de les quatre illes: així, Eivissa passa del 40 % al 50 %; Formentera, del 46 % al 59 %; Menorca, del 51 % al 53 %. Finalment, Mallorca es manté en el 50 %, com en el mes anterior. En l’àmbit general, la situació és pitjor que fa un any, quan les reserves hídriques de les illes es trobaven, de mitjana, al 56 %.

De les deu unitats de demanda (UD) que hi ha a les Illes Balears, sis (UD Manacor-Felanitx, Migjorn, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Eivissa) es mantenen aquest mes en escenari de prealerta de sequera. La resta (Menorca, Artà, Pla i Formentera) segueixen a l’escenari de normalitat, tot i que la UD de Menorca podria entrar en prealerta el mes que ve.

Les dades de precipitació de l’AEMET indiquen que el setembre ha estat normal en el terreny balear, però amb variacions a cada illa: a Eivissa (186 %) ha estat molt humit; a Mallorca (103 %), normal, i a Menorca (91 %), també normal. Val a dir que a Mallorca les precipitacions es van repartir de manera molt desigual, les quals van ser importants a la Tramuntana i escasses al centre i sud-est.

Els percentatges interanuals són de superàvit a Menorca (109 %) i les Pitiüses (102 %), però deficitari a Mallorca (92 %). En el conjunt de les Balears, l’interanual és del 95 %.

Les pluges del setembre i la disminució de les extraccions han permès una lleugera recuperació dels aqüífers. Les UD de Migjorn i Tramuntana Nord ja són en situació de normalitat i, en conseqüència, podrien sortir de l’escenari de prelaerta el mes de novembre. La resta haurà d’esperar tres mesos seguits en normalitat (almanco, fins al desembre).

En el cas concret de Mallorca, el passat mes de setembre les precipitacions es van repartir de manera molt desigual, les quals van ser importants a la Tramuntana i escasses al centre i sud-est

Són tendència