Connect with us

Opinió

Els nostres drets lingüístics

Els nostres drets lingüístics

… si intentau fer la vostra vida quotidiana utilitzant només el català o mallorquí, veureu que és impossible

Sembla que el PSIB té la intenció de deixar l’Oficina de Drets Lingüístics fora del pressupost de l’any que ve, una bona mostra de què als socialistes de les Illes els importen ben poc els drets lingüístics dels aborígens d’aquesta comunitat. Algú els hauria de recordar que tenim un estatut que reconeix la llengua catalana, pròpia d’aquesta comunitat, com a llengua oficial. I que aquest estatut ens atorga el dret a utilitzar aquesta llengua en el nostre àmbit territorial.

Doncs aquest dret ens és negat cada dia, si intentau fer la vostra vida quotidiana utilitzant només el català, o mallorquí (ara no és el moment de perdre temps per una simple qüestió de noms), veureu que és impossible. Per exemple, avui mateix, sense sortir de ca nostra, a Binifarda, ja m’he vist obligat a fer-ho. Tenim contractada la connexió a Internet amb una empresa local, de Felanitx, i aquest matí hem tingut problemes de connexió. He telefonat i com és natural he intentat explicar el que passava en la meva parla felanitxera. Però aquesta petita empresa, supòs que per estalvi de personal, té contractat un servei extern que recull els missatges; doncs vet aquí la primera del dia: «Si no me habla en español no le entiendo», cap altra opció. Com que érem nosaltres els que teníem el problema, he hagut de baratar de llengua. Com aquesta, mil i una, i si anam a Ciutat o a les zones turístiques, encara és pitjor. Cambrers, treballadors de les grans superfícies, guàrdies civils… cada cop és més difícil trobar algú que ens entengui. Perquè jo no pretenc que parlin la llegua oficial de la comunitat on han trobat feina, em basta que l’entenguin, que em deixin expressar en la meva llengua i no em castiguin, ni em tractin de manera vexatòria per fer-ho. 

Ara si el PSIB no vol crear aquesta  l’Oficina de Drets Lingüístics, veurem que faran els altres partits del govern, perquè aquest és un dels punts que figuren als Acords del Bellver, que sostenen el pacte que ens governa. Senyors de MÉS, ara és l’hora de demostrar la força dels vostres vots.

Cada cop és més difícil trobar algú que ens entengui

Biel Mestre
Escriptor

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència