Connect with us

Societat

Recuperades 93 àmfores d’un vaixell romà trobat l’estiu passat en aigües de Can Pastilla

Recuperades 93 àmfores d'un vaixell romà trobat l'estiu passat en aigües de Can Pastilla

És el resultat de la primera excavació arqueològica subaquàtica a Mallorca coordinada per un equip d’arqueòlegs de les Illes Balears

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han informat aquest dijous que s’han recuperat 93 àmfores d’un vaixell romà trobat al fons de la mar a la zona de Can Pastilla, a Palma. Tot el material arqueològic recuperat s’està tractant perquè pugui formar part en un futur del fons del Museu de Mallorca.

Durant la roda de premsa, la responsable de Cultura del Consell de Mallorca ha recordat que el vaixell es va localitzar a principi d’estiu i que «la prioritat del departament ha estat protegir el derelicte i recuperar les àmfores que transportava per assegurar-ne la conservació». Per això es va planificar una excavació d’urgència per documentar i recuperar les restes arqueològiques i es va contractar l’assistència tècnica d’un equip d’arqueòlegs subaquàtics.

Tot el material arqueològic recuperat s’està tractant perquè pugui formar part en un futur del fons del Museu de Mallorca

Segons ha explicat la vicepresidenta, la intervenció arqueològica ha permès documentar una embarcació de mitjans de la segona meitat del segle III d. de C. / dC que va partir d’algun port del sud de la península Ibèrica en direcció, molt probablement, a Roma. La nau romana localitzada a la platja de Palma transportava un carregament bastant heterogeni de productes com ara oli, vi i salses de peix, la procedència dels quals també era diversa.

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha dit que l’estat de conservació excel•lent de les restes arqueològiques assenyalen que no fou un naufragi violent provocat per fort un temporal. Les primeres hipòtesis apunten que es va produir una via d’aigua al buc o, fins i tot, que un cop de mar per damunt la coberta va provocar l’enfonsament de la nau.

Són tendència