Connect with us

Actualitat

“És una assignatura pendent de l’anterior legislatura i pretenem aconseguir un Portocolom més net”

Melanie Mesquida, delegada de Portocolom

Entrevista amb Melanie Mesquida, delegada de Portocolom i regidora de Turisme, Comerç i Seguritat Ciutadana de l’Ajuntament de Felanitx

P.: Amb tantes responsabilitats veiem que estàs entretinguda… Començarem per Portocolom, Quines són les prioritats que t’has marcat per a aquests quatre anys?

R.: Una de les prioritats més urgents que tenim a Portocolom és el tema de la neteja, però com no depèn directament de la meva àrea, sinó que és competència d’en Miquel Lluís, regidor de Medi Ambient, és una tasca que coordinam entre nosaltres i amb l’aportació de la brigada intentam tenir-ho el més net possible. És una assignatura pendent de l’anterior legislatura i estem treballam per aconseguir un port net.

P.: Com està el problema de recollida d’escombraries, que sembla que va haver-hi problemes amb l’adjudicatària?. S’ha normalitzat la situació?

R.: Amb Foment (que dur la neteja i el servei de recollida del poble) la situació poc a poc es va normalitzant, estem reconduint-lo, però encara deixa molt a desitjar… Quant a la recollida de residus, que s’encarrega Melchor Mascaró, que és l’empresa adjudicatària, no sabem si és un problema de mala gestió d’ells o l’incivisme que hi ha, que per cert aquest estiu ha estat elevadíssim. També ens hem vist perjudicats, com molts altres municipis, per la vaga que han sofert bona part de les empreses com a protesta pel conveni dels treballadors del sector. Ha ajudat i està donant bons resultats la posada en marxa dels Agents Rurals. La nostra intenció és incrementar també la vigilància en les zones urbanes. No només de la seguretat, sinó que serveixi també una mica com a control de la qualitat que presten les empreses concessionàries de neteja i recollida. Ara està acabant la temporada turística i serà més fàcil de controlar aquest tema.

P.: Ja que ho diu, Què tal la temporada turísticament parlant?

R.: Ha estat més fluixa que altres anys. Moltes queixes per part d’hotelers i de l’oferta complementària. Segons ens informen només han estat bons mig mes de juliol i el mes d’agost. A Portocolom hi ha hagut dos hotels tancats (l’hotel Corso, per una falta de llicències i el Porto Mar, per altres motius). El primer sembla que per a l’any que ve tindrà solucionat aquest problema i podrà obrir i, d’altra banda, a partir de març també podrà fer-ho l’històric Hotel Estoril que, sembla que ho gestionarà el grup Iberostar.

P. A què atribueixen els hotelers aquesta disminució en les reserves?

R.: Tots coincideixen a apuntar cap a la competència d’altres mercats i destinacions, als moviments en contra del turisme, que a Portocolom hi ha una forta defensa de mantenir el port amb la seva essència. Els hotelers, com qualsevol, cerca culpables i causes…A pesar que nosaltres no ens sentim culpables, sí que consideram que hi ha alguns hotels que estan una mica “antiquats”, no perquè necessitin reforma, sinó perquè haurien d’adaptar-se als temps que corren. La majoria d’ells obren de maig a octubre i hi ha col·lectius, com poden ser els ciclistes entre molts altres, que demanden la destinació en temporada baixa i no vénen perquè tot està tancat. Únicament obri l’Orange Portocolom, que només tanca un mes a l’any.

“Hem demanat a l’Associació hotelera de Portocolom que avancin l’apertura dels establiments hotelers de la zona. Cal adaptar-se als nous temps que corren i a les exigencies dels visitants”

Com a dada curiosa, el Triatló de Portocolom, que sempre es celebra en el mes d’abril i vénen milers de persones, els seus participants no tenen un lloc per a allotjar-se a Portocolom perquè tot està tancat i s’han d’anar a Cala D’Or, per la qual cosa, a l’hora de decidir les seves vacances estivals, es decanten per Cala d’Or.
Per la nostra part hem demanat a l’Associació hotelera que avancin l’apertura dels establiments hotelers i ells diuen que si no hi ha oferta complementària oberta ningú vol venir, mentre que l’oferta complementària diuen que si els hotels no obrin no ve gent i perden doblers. Per tal de millorar la situació és important que totes i cadascuna de les parts hi posi de la seva part… A nivell d’exemple, comentar-te que a la plaça del Corso han tancat bastants locals i alguns es mantenen com poden. A la zona de més de Portocolom, que és podríem dir la més turística, també s’està degradant una mica. No obstant això, els restaurants de primera línia i Cala Ferrera, que té una major implantació hotelera, han funcionat bé. Com veus, tinc molt treball per fer quant a turisme…

P.: És una pena, perquè Portocolom sempre ha estat un referent com a zona que ha mantingut el seu encant i la seva autenticitat…

R.: Intentant que es mantingui així, amb la seva fisonomia de sempre i respectant l’entorn. Encara que ara hi ha una mica de por, perquè hem modificat una mica el Pla General…

P.: Precisament sobre això volia preguntar-te. Si finalment tira endavant la modificació proposada, aquest fet provocaria un major nombre de places hoteleres en el nucli. Una possibilitat que sembla no és ben rebuda per tothom…

R.: Ara mateix tenim unes gairebé 11.000 places hoteleres en tot el municipi de Felanitx, la majoria es concentren a Cala Ferrera. En el cas concret de Portocolom, entre allotjaments turístics i hotels, hi ha unes 3000 places, aproximadament; descomptant els que estan tancats, consider-ho que tampoc hi ha un excés de places. En qualsevol cas, les noves places hoteleres serien per a hotels d’interior i consideram que això no seria perjudicial i tampoc representaria una “massificació”. No entenem la polèmica que s’ha creat sobre aquest tema.

P.: Ara mateix quina modificació s’ha fet de la grandària de les habitacions d’ús turístic, aplicables com és el cas d’hotel rural que ens comentaves?

R.: S’ha rebaixat de 60 m² a 35 m², aplicable només a la zona urbana, i es manté la superfície antiga en zona turística. Estem pendents dels informes tècnics per a poder contestar les al·legacions que s’han presentat (que han estat bastantes, entre elles el GOB i Terraferida). En aquests moments només hi ha un hotel urbà: el de Sa Plaça. Referent a això, tant el batle com l’equip de govern, ho vol tenir clar abans de votar en el Ple. Insisteixo que la nostra proposta no crec que provoqui un impacte mediambiental i s’ha especulat molt sobre aquest tema. Hem intentat donar-li màxima transparència als canvis proposats.

“Sobre la modfiicació del PGOU, no crec que la nostra proposta provoqui un impacte mediambiental i s’ha especulat molt sobre aquest tema. Hem intentat donar-li màxima transparència als canvis proposats”

Festa Fi d'estiu a Portocolom 2019Sense deixar de banda el tema turístic, a la plaça del Corso, que molts locals s’han vist perjudicats pel tancament de l’hotel i com la major part de les festes (Verge del Carme, Sant Jaume, etc.), s’havien celebrat a l’entorn marítim, hem pensat que seria bo organitzar-hi alguna activitat abans de donar per acabada la temporada d’estiu. Per aquest motiu, hem decidit recuperar la revetlla turística amb matisos, més adaptats als temps moderns (eliminant el concurs de Miss Turista, que avui en dia està bastant desfasat i em sembla molt masclista), amb música, activitats infantils, ball de bot, etc.
Serà aquest pròxim dissabte, dia 21 de setembre, començarà a les 19,30 hores del capvespre amb ball per part de les escoles de música del poble, amb Xirimiers i Ball de bot. Ja el vespre, el grup Expresión, un grup de música de Felanitx, encetarà la vetlada interpretant música dels anys 60, 70 i 80. Després comptarem amb l’actuació de Kurt Savoy, conegut com el rei del xiulet i que ha participat en infinitat de pel·lícules de l’Oest, sent considerat el rei del rock espanyol en els anys 60, acompanyat de Juan Mena (finalista de La Voz Sènior), continuaran animant la vetlada. Acabarem amb Horris Kamoi. És la festa de fi d’estiu, la primera que es fa després que es perdés, no sé per quina raó, la Festa del Turisme. Per a l’any que ve m’agradaria enllaçar-la amb alguna Fira de Producte local i temàtica local, sense descartar que recuperem aquesta Festa del Turista que havia caigut en l’oblit.

P.: Canviant de terç, Seguretat Ciutadana.

R.: Estic intentant fer una reestructuració en la Policia Local. Tenim molt pocs agents, és una plantilla molt petita. Hi ha una convocatòria d’exàmens a l’octubre, perquè 13 són interins i ens agradaria aconseguir que fossin funcionaris de carrera, tal com ens exigeix la Llei. La convocatòria de noves places ara mateix es veu afectada per l’actual situació política, perquè és necessari l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Ara mateix ens trobam fermats de peus i mans en aquest sentit… La idea és passar els interins a fixos, i crear dues noves places d’oficials. Quan tinguem tota la plantilla coberta, 38-40 agents, demanarem a la Delegació del Govern que, per necessitat, ens veiem obligats a ampliar la plantilla. La població ha crescut i no tenim suficients agents per a cobrir les nostres necessitats reals.

“Estic intentant fer una reestructuració en la Policia Local. Tenim molt pocs agents, és una plantilla molt petita, i tenim la necessitat de dotar-la de més efectius”

P.: Hi ha problemes d’inseguretat en el municipi?

R.: Jo diria que no, no tenim aquesta sensació, ni tampoc la policia m’ha transmès aquesta preocupació, Hi ha robatoris com en qualsevol altre municipi, la immigració ha augmentat en el nucli urbà i la població continua tenint un rerefons una mica racista, però no es nota cap mena d’inseguretat. Si la veritat és que en les zones turístiques, sabent que la zona és àmplia i disposam de pocs agents, caldria reforçar una mica més la presència policial.

Un altre tema és la circulació. Són molts fronts oberts per a una plantilla tan reduïda com la que tenim ara mateix.

P.: El dispositiu de seguretat que es va establir per Sant Agustí, un deu no?

R.: Jo diria un 11 (rialles). Pot ser que se’ns escapessin alguns detalls (el botellot de la part del polígon es va desbordar una mica), encara que es van obrir 30 expedients per botellot, 20 per escàndol en la via pública (com pot ser orinar) i per drogues 60 denúncies, entre Policia Local i Guàrdia Civil. El còmput general va ser molt bo. L’ambulància va haver d’atendre també pocs casos.

P.: I la neteja l’endemà?

R.: Molt bé, estàvem preocupats pel que havia passat en 2018 i la veritat és que va funcionar a la perfecció. La coordinació amb els bars va ser fantàstica.

P.: I en matèria de Comerç, que ens pots dir?

R.: Tinc pendent una reunió amb els comerciants, que serà ben aviat. Vull escoltar-los, que em diguin quines necessitats tenen i fer un intercanvi d’idees. És un sector que està bastant de “capa caiguda”, no sé si donar la culpa als grans magatzems, a Amazon o… no sé. Tal vegada, entre tots poguem aconseguir donar un impuls al comerç i modernitzar l’oferta que hi ha en aquests moments en el municipi. Espero comptar amb l’ajuda d’en Xisco Duarte, que va ser l’anterior regidor que ara s’encarrega de fires i mercats. Jo, particularment donc molta importància a la participació ciutadana i m’agrada primer escoltar a la gent, avaluar entre tots les idees i posar en marxa la que es consideri millor per a tots.

“Tal vegada, entre tots poguem aconseguir donar un impuls al comerç i modernitzar l’oferta que hi ha en aquests moments en el municipi”

P.: Per acabar, quines són les prioritats d’aquesta nova legislatura?. Objectius?

R.: Les nostres prioritats són executar els projectes grans que tenim present, com acabar l’Hospici, decidir un ús per al Sindicat, tancar el tema de l’Hospital (que involucra el Departament de Carreteres… desviaments, rotondes i, segons el Pacte de Raixa del Consell de Mallorca, cal eliminar circumval·lacions i rotondes). No crec que en aquests quatre anys pugui acabar-se el nou hospital, però supòs que quedarà molt avançat. És un projecte amb el qual Felanitx creixerà i és positiu per a l’economia del municipi.
La deixiduria municipal és un altre dels nostres projectes “estrella”. Ara acabarà el contracte amb Fomento i amb Melchor Mascaró i farem un plec de condicions per a licitar-lo en conjunt (deixiduria, neteja i recollida), no per parts com s’havia fet fins ara. Tindrem molta de cura en què no quedi cap aspecte que se’ns escapi de cara ales noves adjudicacions. Felanitx està molt brut i és un tema que volem solucionar com més aviat millor.

 

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència