Varen aconseguir reanimar el 40 % de les parades cardiorespiratòries assistides, mentre que la mitjana estatal va situar-se entre el 23-27 %
El SAMU 061 de les Illes Balears va obtenir l’any 2018 les dades més altes de reanimació cardiopulmonar d’entre tots els serveis de l’Estat que tenen registre. Els professionals del 061 varen aconseguir reanimar el 40 % de les parades cardiorespiratòries assistides, arribant a les urgències hospitalàries estabilitzades mentre, que la mitjana estatal va situar-se entre el 23-27 %. Tal com explica el director mèdic del 061, Txema Álvarez, «aquestes dades reflecteixen la bona feina que s’ha fet quant al temps de resposta, però encara hi ha marge de millora pel que fa a la conscienciació de la població».
A les Balears ocorren cada any 54 casos per 100.000 habitants per parada cardiorespiratòria i, d’aquests, el 43 % aconsegueixen ser reanimats pel 061. Aquestes xifres són possibles gràcies a la ‘cadena de supervivència’ formada per cinc baules: la primera, l’alerta precoç del sistema; la segona, l’aplicació precoç de les tècniques de suport vital bàsic; tercera, la desfibril·lació precoç; quarta, el suport vital avançat precoç, i cinquena, les cures post-ressuscitació.
La importància del factor temps fa que l’adjectiu precoç sigui sempre present. Quan la reanimació cardiopulmonar s’aplica dins els 4 primers minuts i l’avançada dins els 8 primers minuts, la supervivència assoleix el 43 %, mentre que si l’RCP avançada es retarda fins als 16 minuts, l’índex de supervivència cau un 10 %.
El temps mitjà de resposta a les Balears, des que el 061 rep l’avís fins que arriba l’equip d’emergència, és de 8 minuts. La mitjana d’edat de pacients atesos se situa en els 60 anys, i els homes, en un 75 %, són els que representen una prevalença major a la mort sobtada.
El temps mitjà de resposta a les Illes, des que el 061 rep l’avís fins que arriba l’equip d’emergència, és de 8 minuts