Connect with us

Societat

La migranya és la tercera malaltia més freqüent a Balears

La migranya és la tercera malaltia més freqüent a Balears

Afecta les dones fins a tres vegades més que als homes i és molt discapacitant

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la migranya és la tercera malaltia més freqüent, i afecta el 12 % de la població. És fins a tres vegades més freqüent en dones que en homes —per factors hormonals i genètics— i la seva màxima activitat sol aparèixer a partir de la segona dècada fins als 55/65 anys, tot i que també afecta de forma important els infants —un 6 %.

Es calcula que a les Illes Balears, 110.000 persones pateixen migranya, tot i que gairebé la meitat no estan diagnosticades. Un 20 % del total d’afectats tenen migranya crònica, és a dir, en poden arribar a patir cada dia.

Aquest dimecres, la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, ha presidit la inauguració de les primeres Jornades sobre la Migranya a les Illes Balears, que tenen lloc fins dissabte a l’Hospital Universitari Son Espases.

La migranya és un tipus de mal de cap crònic que es caracteritza per episodis repetits de gran intensitat, que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seves activitats diàries. És la primera malaltia neurològica i entre el 70 i el 80 % dels casos té una alta influència genètica. Es caracteritza per l’aparició de crisis o atacs amb mal de cap intens, al qual s’afegeixen altres símptomes (nàusees, vòmits, pèrdua de gana, diarrea, hipersensibilitat a qualsevol estímul, etc.). Aquests símptomes es veuen agreujats amb qualsevol activitat física quotidiana.

L’OMS cataloga la migranya com la sisena malaltia més discapacitant i afirma que té un gran impacte en la productivitat laboral i en els costos sanitaris. Suposa el 10 % de les visites al metge en atenció primària, el 20 % a l’especialista en Neurologia i l’1,5 % del total de les urgències hospitalàries.

La migranya suposa el 10 % de les visites al metge en atenció primària, el 20 % a l’especialista en Neurologia i l’1,5 % del total de les urgències hospitalàries

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *