Connect with us

Actualitat

El ‘bosc TUI’ del Parc Natural de Llevant compleix 10 anys

El ‘bosc TUI’ del Parc Natural de Llevant compleix 10 anys

La companyia alemanya ha aportat 663.000 euros per a la sembra de 66.000 plantes forestals autòctones, entre pins, alzines i ullastres

El Director General d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, el cap de servei de gestió forestal Luís Berbiela i el director del Parc Natural de Llevant, Cristian Ruiz, han acompanyat, aquesta setmana, a una representació de TUI en una visita al bosc que fou reforestat gràcies a un conveni signat entre la conselleria de Medi Ambient i la companyia majorista de viatges.

Entre 2009 i 2015, la Conselleria i TUI van restaurar conjuntament 55,81 hectàrees a les zones conegudes com el Pla de Sa Romana, Pla de ses Bitlles i Puig des Corb, dins del Parc Natural de Llevant. La companyia ha aportat 663.000€ per a la sembra de 66.000 plantes forestals autòctones, entre pins (Pinus halepensis), alzines (Quercus ilex) i ullastres (Olea europaea), a més d’altres espècies per a millorar la biodiversitat interespecífica, totes elles produïdes al Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR).

En l’actualitat, a les zones reforestades pel projecte TUI s’hi estan desenvolupant actuacions de manteniment i conservació, i a dia d’avui s’estan assolint a poc a poc els objectius marcats. Així i tot, cal seguir treballant per d’aconseguir que els arbres plantats arribin a l’estadi de maduresa i contribueixin, mitjançant la generació de pinyes i llavor, a la regeneració natural d’aquesta zona tan singular del nord de Mallorca.

Les Serres del Llevant Mallorquí, zona on es situa el Parc Natural de la Península de Llevant, representen l’àrea amb major recurrència d’incendis forestals de tot l’arxipèlag. Hi ha zones d’Artà que s’han cremat fins a 5 vegades durant aquests darrers 30 anys, una mostra significativa de l’ús indiscriminat i irracional del foc; aquest fet ha generat que siguin uns dels ecosistemes de les Balears que més han patit aquesta greu degradació del paisatge arribant a situacions d’extrema desertificació. Uns dels grans incendis més importants va ser el de dia 31 d’agost de 1992, que va afectar a una superfície de 2.150 ha, calcinant la totalitat de l’actual Parc Natural.

Des de la conselleria es valora aquest projecte de manera molt positiva perquè suposa un bon impuls per a la recuperació de la coberta forestal arbrada i, en definitiva, per a la recuperació d’un dels paisatges singulars i més importants de l’illa de Mallorca.

Són tendència