Connect with us

Actualitat

El fosser de Manacor va ser sancionat l’any 1997 per no retornar els cossos en els seus nínxols

El fosser de Manacor va ser sancionat l'any 1997 per no haver retornat els cossos en els seus nínxols corresponents

Va fer cas omís a un decret del batle, Gabriel Homar, corresponent a 1983, que li instava a normalitzar la situació de les restes així del llibre de registre: L’expedient va acabar sent arxivat

Aquest dilluns el batle de Manacor, Miquel Oliver, la regidora d’Urbanisme i Habitatge, Núria Hinojos i el regidor de Cementeri, Carles Grimalt, han volgut exposar en roda de premsa els fets relacionats amb la troballa de més de 200 restes de cossos humans sense sepultar que van ser localitzats a distintes sales del cementeri municipal.

Segons ha explicat el regidor responsable del Cementiri, Carles Grimalt, “la troballa es va donar arran d’una visita d’obres que va tenir lloc el passat primer d’agost. Arran d’això, per tal d’inspeccionar l’estat d’un dels sostres de les capelles es va obrir una sala que l’antic fosser utilitzava com ossera comuna. Dins les sales es trobaren prop de dues- centes restes distribuïdes en capses de fusta aglomerada i restes momificades dins taüts”.

Grimalt ha destacat que “una vegada comprovat el seu estat es va decidir posar-ho en coneixement de la policia, fet que va produir l’obertura d’una investigació que continua en marxa”. A més, s’ha volgut deixar clar que, en tot moment, els encarregats del cementeri han tingut les claus de totes i cadascuna de les sales, a pesar que en un primer moment es va informar que les sales en qüestió havien hagut de ser forçades per poder accedir a l’interior.

El batle, Miquel Oliver, ha explicat que des de la troballa i fins al dia d’avui “s’ha anat fent recerca de la documentació relacionada. Un cop acabada la investigació seran els nostres serveis tècnics i jurídics els que estimaran la manera més adient de normalitzar la situació”. Segons el batle, “l’Ajuntament compta amb un document que determina la construcció d’aquestes sales com a magatzems”. Oliver ha declarat que “comptam amb un segon document, amb data de l’any 1983, en el qual l’exbatle, Gabriel Homar, insta al fosser a retornar al seu lloc aquestes restes; fins al punt que a finals de 1997 es va decidir obrir un expedient sancionador al fosser, conclòs el 1998, per no complir el que se li demana i instant-lo a normalitzar tant la situació de les restes com la dels llibres de registre”. Per la seva banda, Sanitat Mortuòria va concedir també en el seu dia un termini de tres mesos a l’Ajuntament per normalitzar la situació de les sales utilitzades com ossera comuna, però l’expedient no es va resoldre i el cas va acabar arxivat.

En opinió dels actuals membres de l’equip de govern de Manacor “ens trobam davant un cas de negligència greu allargat durant dècades i que afecta moltes famílies de Manacor, i no només del municipi”. Hinojosa ha remarcat que “actuarem amb total transparència i amb la màxima responsabilitat per a restablir la normalitat al més aviat possible”.

El batle, Miquel Oliver, ha explicat que des de la troballa i fins al dia d’avui “s’ha anat fent recerca de la documentació relacionada. Un cop acabada la investigació seran els nostres serveis tècnics i jurídics els que estimaran la manera més adient de normalitzar la situació”

Són tendència