Connect with us

Societat

El cribratge auditiu arriba al 98 % dels nounats de les Balears

El cribratge auditiu arriba al 98 % dels nounats de les Balears

Només el 7,66 % va presentar factors de risc

L’any passat, a les Illes Balears es varen fer proves de cribratge auditiu neonatal a 9.983 nadons, el 97,65 % del total de nounats, cosa que representa un augment de gairebé 10 punts percentuals respecte de la cobertura de 2012, quan es va fer el cribratge al 88,43 % dels nounats. De fet, el 2018 va ser l’any en què es va aconseguir, proporcionalment, arribar a més nounats.

Del total de nadons als quals es varen fer les proves per detectar la hipoacúsia neonatal, el 90,97 % va passar la primera prova i fins al 99,15 % va superar el cribratge sense detectar-hi cap anomalia en l’audició. Tot i això, el 7,66 % dels nounats va presentar factors de risc.

A vuit dels infants cribrats finalment se’ls va diagnosticar sordesa, cosa que suposa una incidència del 0,8 per mil del total. Però la incidència ha anat decreixent amb els anys: el primer any en què es va fer el cribratge (2012) va ser del 1,57 per mil, perquè es va diagnosticar sordesa a quinze nounats. Dels vuit casos d’hipoacúsia detectats l’any passat per mitjà del cribratge neonatal, en sis es va diagnosticar sordesa bilateral: tres de moderada i tres de greu o profunda. En altres dos casos es va tractar de sordesa unilateral moderada.

La prova d’audició consisteix en una tècnica molt senzilla, anomenada otoemissions acústiques (OEA), en la qual es col·loca un petit adaptador en el conducte auditiu de l’infant a través del qual s’emeten uns sons suaus i se’n recull la resposta. En els casos en què el nadó no passa aquesta prova o té determinats factors de risc de sordesa, es fa una altra prova anomenada potencials evocats auditius automàtics (PEATCa), també molt senzilla, que consisteix a posar-li uns auriculars a través dels quals s’envia un estímul sonor, mentre uns petits elèctrodes recullen la resposta auditiva. Tot i que no són doloroses ni molestes, per fer qualsevol d’aquestes proves el nadó ha d’estar relaxat o adormit.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *