Connect with us

Comunitat

L’estat de les reserves hídriques cau fins al 51% de mitjana

reserves hídriques

Medi Ambient preveu que la situació d’aquí a un mes serà pitjor que ara i totes les Unitats de Demanda entraran en situació de prealerta

L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes de juliol, ha caigut quatre punts respecte del mes anterior i s’ha situat en el 51 % de mitjana. El descens es registra a totes les illes: en el cas de Mallorca, passa del 55% al 51%. A nivell general, la situació és pitjor que fa un any quan les reserves hídriques de les illes es trobaven, de mitjana, al 57%.

De les deu unitats de demanda (UD) que hi ha a les Illes Balears, una (UD Tramuntana Nord) entra aquest mes en escenari de prealerta de sequera. Això vol dir que, tal com estipula el Decret 54/2017 pel qual s’aprova el Pla Especial d’Actuació en Situacions d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears, cal començar a prendre una sèrie de mesures de gestió als municipis que integren la UD.

Altres cinc UD (Tramuntana Sud, Palma-Alcúdia, Migjorn, Manacor-Felanitx i Eivissa) estan a punt d’entrar en el mateix escenari que la UD Tramuntana Nord. I és que una UD entra en escenari de prealerta després de tres mesos consecutius en situació de prealerta. Aquestes UD han complert, durant el mes de juliol, el segon mes en aquesta situació. Tot indica, per tant, que hauran de començar a prendre mesures a partir del mes vinent.

Atès que agost sol ser un mes sec, i que les extraccions seran importants degut al turisme i a l’increment de les temperatures mitjanes, és de suposar que la situació d’aquí a un mes sigui pitjor que l’actual i totes les UD passin a situació de prealerta.

Les dades de precipitació de l’AEMET indiquen que juliol de 2019 ha estat normal en el conjunt de les Illes Balears amb variacions a cada illa: així, a Eivissa ha estat un mes sec (10%); a Mallorca, normal (66%); i a Menorca, molt humit (341%). En qualsevol cas, en números absoluts, les quantitats acumulades no superen els 14 l/m2 a cap observatori.

Els percentatges interanuals segueixen essent deficitaris a Mallorca (93%). A nivell de Balears l’interanual és de 95%.

Des de la direcció general de Recursos Hídrics es demana seny i moderació davant un mes que es presenta complicat. Eivissa és on la situació és més preocupant, ja que durant la segona quinzena de juny ja es va produir el 87% de la capacitat total d’aigua dessalada, mentre que al juliol ja s’ha arribat al 92%.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *