Connect with us

Actualitat

Manacor és el pròxim pas del grup d’investigadors del projecte ‘Espais de la Batalla de Mallorca’

Manacor és el pròxim pas del grup d'investigadors del projecte 'Espais de la Batalla de Mallorca'

Investiguen des de 2017 diversos indrets del Llevant per entendre millor el que va passar l’estiu de 1936 en plena Guerra Civil

Des de fa tres estius, aquest grup d’investigadors fa feina a les zones de Son Servera, Sant Llorenç i Son Carrió. Cerquen restes del que va ser la batalla de Mallorca que està considerada una de les primeres de la Guerra Civil. Fins ara, el grup de feina només hi havia fet prospreccions, és a dir, reconèixer superficialment el terreny i recollir qualque material. Enguany, però, han excavat un vèrtex fortificat i hi han trobat més material, principalment en el municipi de Sant Llorenç.

Van realitzar la primera campanya arqueològica en 2017 però sempre s’han limitat a prospecció (reconeixement superficial del terreny) i recollida de material. Aquest any la novetat és l’excavació d’un vèrtex fortificat amb dos parapets en tascó que el bàndol sublevat va utilitzar per a defensar-se dels republicans desembarcats. En el terreny explorat a Son Servera i Sant Llorenç han trobat diverses trinxeres, pous de tirador, bales, restes de projectil de canó i morter, llaunes, culleres, etc.

L’objectiu és continuar treballant fins a 2022 per a acabar de reconèixer tot l’espai de la batalla. També realitzen recerca històrica que difonen a través de la pàgina web www.batallademallorca.com i un email per a contactar amb persones que puguin ajudar-los en la recerca: batallademallorca@gmail.com. Ja han anunciat que el pròxim pas del grup d’investigadors és centrar les tasques de recerca en el municipi de Manacor. Serà a partir de l’any que ve.

La Batalla de Mallorca va transcórrer entre el 16 d’agost i el 4 de setembre de 1936. Una expedició d’al voltant de 4.000 milicians procedents de Barcelona va desembarcar en la costa est de Mallorca, entre Son Servera i Portocristo. Més de 200 persones van deixar la vida a l’illa. Durant 20 dies es van enfrontar per terra, mar i aire a les forces revoltades de Mallorca fins que van rebre l’ordre de reembarcar i tornar a la península.

Són tendència