Un equip d’historiadors i arqueòlegs investiga durant aquesta setmana les restes del Desembarcament de Bayo en 1936
Un grup d’investigadors ha començat a excavar aquest dilluns un vèrtex fortificat en una muntanya pròxima a Son Carrió (Sant Llorenç), on en 1936 va tenir lloc la Batalla de Mallorca, també coneguda com el Desembarcament de Bayo. Des d’avui fins al divendres documentaran l’espai i identificaran les restes materials de la guerra civil. Els resultats seràn presentats aquest dijous a les 20 hores en un acte a l’Espai 36 de Sant Llorenç.
L’equip es diu Batalla de Mallorca i compte amb el suport del Consell de Mallorca i els ajuntaments de Son Servera i Sant Llorenç. Està format per vuit voluntaris de diferents universitats de Balears (UIB i CESAG) i Catalunya (UPF, UOC i UB). Els directors són els doctors Gonzalo Berger i Manuel Aguilera.
Van realitzar la primera campanya arqueològica en 2017 però sempre s’han limitat a prospecció (reconeixement superficial del terreny) i recollida de material. Aquest any la novetat és l’excavació d’un vèrtex fortificat amb dos parapets en tascó que el bàndol sublevat va utilitzar per a defensar-se dels republicans desembarcats. En el terreny explorat a Son Servera i Sant Llorenç han trobat diverses trinxeres, pous de tirador, bales, restes de projectil de canó i morter, llaunes, culleres, etc.

Des d’avui fins al divendres documentaran l’espai i identificaran les restes materials de la guerra civil.
L’objectiu és continuar treballant fins a 2022 per a acabar de reconèixer tot l’espai de la batalla. També realitzen recerca històrica que difonen a través de la pàgina web www.batallademallorca.com i un email per a contactar amb persones que puguin ajudar-los en la recerca: batallademallorca@gmail.com.