Connect with us

Societat

Localitzada una posta de 58 ous de tortuga marina a la platja d’en Bossa, a Eivissa

Localitzada una posta de 58 ous de tortuga marina a la platja d’en Bossa, a Eivissa

Es tracta de la primera vegada que es registra una nidificació a les Illes Balears d’aquesta espècie, catalogada com a vulnerable

Un exemplar de tortuga marina (Caretta caretta) ha fet un niu i hi ha deixat 58 ous a la platja d’en Bossa, a Eivissa, aquesta passada matinada. La ràpida intervenció de la policia local d’Eivissa, alertada per l’112, ha permès protegir els ous en una zona que es trobava molt concorreguda, en aquells moments. Agents de Medi Ambient i personal del Centre de Recuperació d’Espècies Marines (CREM) han participat també en el trasllat dels ous a una ubicació més segura, dins dels límits del Parc Natural de Ses Salines. Al llarg del dia d’avui, personal de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) hi ha instal·lat una estructura pensada per a protegir els ous que podrien eclosionar en un termini aproximat de 60 dies.

Es tracta de la primera vegada que es registra una nidificació a les Illes Balears d’aquesta espècie, catalogada com a vulnerable. En canvi, a l’est de la mediterrània aquesta espècie se sol reproduir amb èxit. Per exemple, a l’illa de Zakinthos (Grècia), es van comptar fins a 1.465 nius l’any passat.

A la banda occidental de la mediterrània, en canvi, no hi havia evidències d’aquest fet fins a principis del segle XXI. Les primeres postes esporàdiques es van registrar a les províncies d’Almeria (2001), València i Barcelona (2006) i novament a Barcelona (2011). A partir de 2014, s’han registrat de manera ininterrompuda 46 esdeveniments (amb èxit o intents) de nidificació a les costes espanyoles.

A les Illes Balears, fins ara, les evidències eren escasses: el 2015, una tortuga femella va ser vista a platges d’Eivissa durant tres jornades consecutives. El 2017, una altra femella va ser vista a la platja de ses Figueretes mentre tornava a la mar. En ambdós casos, no es va trobar cap niu.

El canvi o l’expansió de l’àrea de nidificació de la tortuga marina cap a la mediterrània occidental està més que probablement motivat per l’escalfament de la mar provocat pel canvi climàtic. La conselleria de Medi Ambient i Territori assumeix aquest nou repte de conservació mediambiental que, gairebé amb tota probabilitat, es convertirà de manera gradual en un fet habitual a l’arxipèlag, tal com està succeint al litoral mediterrani de la península. En aquest sentit, es demana tot el suport i col·laboració a ciutadania, institucions i mitjans de comunicació.

Són tendència