Connect with us

Comunitat

Tercera detecció d’ones gravitacionals

El Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears participa a través de la Col·laboració Científica LIGO en la detecció d’aquest fenomen fruit de la fusió de dos forats negres

L’Observatori per Interferometria Làser d’Ones Gravitacionals (LIGO) ha fet la tercera detecció d’ones gravitacionals. Com en els dos casos anteriors, les ones han estat generades per la fusió de dos forats negres que n’han format un de més gran.

Aquesta troballa consolida l’existència d’una nova classe de parella de forats negres, o forats negres binaris, amb masses més grans que les que s’havien detectat mai abans de LIGO. Així, el forat negre sorgit de la fusió dels dos forats negres de la tercera detecció té una massa que és 49 vegades la del Sol. Això omple la diferència que hi havia entre els dos forats negres de les dues primeres deteccions de LIGO: en la primera detecció, la massa del forat negre era 62 vegades la del Sol, mentre que en la segona detecció la massa del forat negre era 21 vegades la del Sol.

La tercera detecció d’ones gravitacionals que ha fet la Col·laboració Científica LIGO, en la qual participa el Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears, va tenir lloc el passat 4 de gener de 2017, en el marc de l’actual període d’observació de LIGO. Aquest període va començar el 30 de novembre de 2016 i s’allargarà fins passat l’estiu.

Són tendència